sâmbătă, 5 martie 2011

OAMENII – BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE: ELENA BUTUCEL

Elena Butucel. Director BP “Ovidius”, preşedintele sindicatului Direcţiei Cultură al municipiului Chişinău. Imaginea publică îi solicită conturul femeii tari, puternice: o inţeligenţă profundă şi o viaţă interioară bogată, îi place să se cultive cu forme de cultură generală, ce cere multe eforturi. Vorbeşte puţin, dar ferm şi hotărât, fiind sigură în privirile sale, fără link de indiferenţă, sociabilă şi cooperantă. Îi place să rotungească “unghiurile” şi să nu fie uneori atât de categorică, rezumându-se doar la un Nu sau Da. Are multă sensibilitate feminină, preţuieşte candoarea, ştie să lucreze în colectiv. Colegii o consideră diplomată, receptivă, cu abilităti de planificare şi organizare, responsabilă, fermecatoare! A avut ce învăţa câte ceva de la fiecare om întâlnit în viaţă. Cea mai mare prestaţie asupra ei au avut-o parinţii, la fel, şi profesorii din şcoală, de la facultate, prin talentul, pasiunea şi eforturile pe care le-au depus, i-au îndemnat să înţeleagă, ca menirea este să răspundă la necesităţile, exigenţele şi imperativele timpului. Au înfluenţat-o şi i-au împărtăşit o experienţă extraordinară de activitate cu oamenii. Se întâmpla, are în faţă o problemă pe care n-o poate rezolva imediat, atunci se întreabă ce ar fi făcut părinţii în locul ei ca să depăşească situaţia. Lectia pe care i-a oferit-o viaţa este munca. Prin muncă a ajuns aici şi nu se consideră privilegiată, însa se simte onorată de această funcţie responsabilă. Munca şi împlicarea plenară pot oferi bucuria succesului. Nu se referă doar la sine, ci şi la echipa cu care lucrează, majoritatea fiind femei foarte străduitoare. Consideră, că fiecare trebuie să aibă încredere în sine. Dar cum poţi învăţa să crezi în ceva? Iată, orice bibliotecar comunică cu cineva, uneori se comportă normal, alteori, nu se controlează; în momentul în care simţi aţinţită privirea a sute de oameni asupra ta, începi să te emoţionezi, scapi o vorbă nepotrivită… Bibliotecarul, mai cu seamă, acel tânăr, trebuie să se lase de obsesia acestor priviri, nu să le ignore, ci nu să se simtă influenţat: să învete să meargă înainte, în mod conştient, să se privească în oglindă! Să devină conştient, că astfel comunică cu zeci sau sute de priviri că-l urmăresc şi-l ascultă. Bibliotecarul trebuie să-şi reconsidere gesturile şi gândurile în relaţia cu publicul utilizator.

Dintre toate trăsăturile de caracter pune valoare pe insistenţă şi responsabilitate: cu ele poţi obţine ceva în viaţă, şi e impotriva celor care gândesc că prin superficialitate sau noroc, poţi deveni profesionist. Pentru ca proiectele în activitatea bibliotecii să se finalizeze cu succes este nevoie de încredere şi respect reciproc. Astă atmosferă predomină în Biblioteca „Ovidius”. Se pare, ca echipa împărtăşeste aceeaşi viziune, având funcţii şi rolui diferite, dar clar definite - priorităţi ştiute şi acceptate, obiective comune. Echipa influienţează într-un mod pozitiv moralul nu doar membrilor ce o compun, ci şi cel a utilizatorilor, generând siguranţă şi motivaţie, determinându-i să performeze şi sa evalueze mai eficient. Elena Butucel vrea sa accentueze ca este mândră de echipa pe care a reuşit sa o creeze. Pentru a atrage un număr cât mai mare de cititori biblioteca a fost gândită şi amenajată ca un centru de documentare şi informare pentru elevi, cadre didactice etc. Împarţită modular, cu mobilier nou, cu calculatoare la imprimantă şi Internet: utilizatorilor le este uşor să găsească la raft materialele necesare şi să folosească spaţiul ca loc de lectură, documentare, fie şi pentru odihnă.

Activitatea în bibliotecă, în plus, acţiunile culturale, nu este una uşoară, şi toţi membrii echipei conştienţizează acest fapt. Iar motivaţia echipei Ovidius nu este doar cea materială (cu toate că o merită), bibliotecarii ştiu, că după ei ramâne satisfacţia profesională şi dragostea cititorilor. Faptul, că realizează obiective, cred, că e cea mai bună rasplată pentru echipă şi pentru utilizatorii bibliotecii. Munca lor o puteţi vedea şi pe paginile web http://www.hasdeu.md/ro, http://twitter.com/, http://www.chisinaucentru.md/, iar în direct, cel creeat de echipă: http://liubaciobanu.blogspot.com/search/label/biblioteca%20Ovidius

Svetlana VIZITIU

Un comentariu: