joi, 24 martie 2011

ORA DE LECTURĂ ÎN SUSŢINEREA DEZVOLTĂRII INTELECTULUI LA COPII

Victoria CEBANU,
bibliotecar, filiala «Ovidius»

Întrucât lectura este un eveniment al cunoaşterii, cititul cărţilor de către copii impune organizarea, îndrumarea şi supravegherea de către cei maturi al actului de lectură. Pentru ca apropierea de carte să devină o plăcere, lectura trebuie să o transformăm într-o necesitate dorită şi trăită de fiecare copil. Bibliotecarul este dator să dea dovadă de o adevărată măiestrie în utilizarea metodelor şi procedeelor creative şi diverse în vederea stimulării dorinţei de a citi la copiii de toate vârstele.

Organizând o oră de lectură, trebuie să pornim de la ideea că copilul are nevoie de un ghid, care să îl ajute să păşească în lumea mirifică a cărţilor prin activităţi atractive. O citire fizică a unei lucrări aduce plictiseală asupra utilizatorului, de aceea este nevoie de a ne organiza ora de lectură cât mai variată utilizând: conversaţia, jocul didactic, lucrul în grup, explicaţia etc.

Recent la filiala „Ovidius” am organizat ora de lectură „Balade vesele şi triste”. Pentru copiii clasei întâi de la şcoala medie 41 din sectorul Centru, ora de lectură dedicată aniversării marelui scriitor român George Topârceanu (125 ani de la naştere), a început cu o conversaţie interactivă de descriere a anotimpului în care ne aflăm. Copiii cu mare ardoare şi interes au numit semnele venirii primăverii. Mai apoi am citit poezii despre natură din cartea «Rapsodii de primăvară», frumos şi atractiv editată, cu multe desene color. Aceste poezii au fost o punte de trecere pentru a familiariza copiii cu unele date biografice despre viaţa şi creaţia, scriitorului George Topârceanu.

Au urmat mai multe forme şi procedee de încurajare a spiritului activ şi creativ al copiilor, utilizate după citirea în voce a Baladei unui greier mic (din ciclul de poezii Balade vesele şi triste). Scopul urmărit: sintetizarea cunoştinţelor despre aspecte specifice anotimpului cât şi despre schimbările aduse astfel în viaţa insectelor. Copiilor le-a fost propus să descifreze ghicitori despre furnică şi greieraş. În dependenţă de răspunsul obţinut copiii au fost repartizaţi pentru a lucra în grup. S-au format două echipe - „Furnica” (copii care au fost mai harnici şi au dat primii un răspuns corect), şi „Greieraşul”. Fiecare copil a prins în piept emblema echipei sale, o furnicuţă sau un greieraş, tăiaţi din hârtie. Ambelor echipe le-au fost propuse prin metoda jocului mai multe sarcini de lucru. Ei au concurat care echipă este mai isteaţă şi ingenioasă, trebuind să descopere caracteristicile potrivite ce se referă la aceste insecte, având ca materiale didactice câte un plic cu fişe pe care erau scrise cuvinte (însuşiri) pentru eroii din baladă. Greierul este mic, jucăuş, leneş, vesel, etc; Furnica este harnică, răutăcioasă, dispreţuitoare. Complectarea cu date (cuvinte omise special) din conţinutul baladei a fost cea dea doua probă pentru echipele sus numite. Primind câte o fişă (pregătită din timp) în care erau incluse propoziţii cu unele cuvinte suspendate, micile furnicuţe şi greieraşi au fost încurajaţi să găsească aceste cuvinte-lipse, amintindu-şi conţinutul baladei citite. Proba «Colorează desenul» (după subiectul baladei), a fost cea dea treia însărcinare pentru echipele competitive, având scop formarea unor deprinderi de lucru pentru realizarea unor desene, stimularea memoriei reproductive prin colorare. Astfel în cadrul orei de lectură, se poate propune lucrul pe echipe, în vederea creşterii randamentului intelectului copiilor, prin stimularea de cooperare şi competiţie. Şi totodată această metodă favorizează susţinerea reciprocă în interiorul grupului format.

Toate aceste metode şi forme folosite în cadrul acestei ore de lectură au avut un scop bine definit: dezvoltarea capacităţii de a aprecia frumuseţea versurilor unui poet, îmbogăţirea vocabularului copiilor cu cuvinte şi expresii artistice noi, cultivarea în rândul copiilor a plăcerii de a citi şi a conştientiza importanţa pe care o are lectura în constriurea şi desăvârşirea personalităţii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu