luni, 18 aprilie 2011

DOUĂ SURIOARE – DOUĂ LĂCRIMIOARE

Victoria CEBANU,
bibliotecar, Filiala „Ovidius”



Chiar dacă zilele acestea de primăvară au fost neînsorite pentru comunitatea noastră, cu multe schimbări de vreme şi precipitaţii abundente, pentru utilizatorii bibliotecii „Ovidius” - ziua în care a fost lansată cartea pentru copii „Două surioare - două lăcrimioare”, autori Ecaterina şi Constanţa Siniţa - a fost o zi cu multă lumină, căldură şi bunăvoinţă. Astfel întîlnirea cu două fetiţe-surori, înzestrate cu mai multe talente, a atenuat această insuficienţă de căldură solară.

Lansarea de carte a avut loc într-o atmosferă amicală, pe post de moderator fiind dna Elena Butucel, directorul bibliotecii. Printre invitaţii acestei lansări de carte au fost: d-nul Trifan Miroliubov, director executiv, profesor la societatea ştiinţifică “Omul şi Universul”, scriitoarea Galina Furdui, dna Lidia Puşcaşu - reporter de la Radioul Naţional, emisiuni pentru copii, Rodica Ciobanu interpretă, copii de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineret „Buburuza”, diriginţii de clasă şi colegii de liceu ale acestor două fetiţe, înzestrate cu un evantai de calităţi frumoase. Ele mînuiesc condeiul, fac pictură, gimnastică artistică, cîntă la instrumente muzicale, participă la multiple concursuri şi recitaluri de poezie, unde ocupă locuri premiante, bucurînd sufletul mamei cu diplome primite.
Întîlnirea cu aceste eleve de la liceul “Nicolae Sulac” din capitală a spulberat gîndul că „copiii noşti nu sunt talentaţi şi nu doresc nimic mai mult decît jocurile pe calculator şi distracţiile”. Dirijate şi îndrumate de maică lor Elena Siniţa - Cărăuş, Ecaterina şi Constanţa încearcă să toarne cuvintele în tipare noi, demonstrîndu-şi imaginea, talentul, bunătatea şi dragostea faţă de frumos. Cartea „Două surioare - două lăcrimioare” a fost o surpriză pentru mama lor, deoarece aceasta carte este dedicată anume ei. Această ediţie include în sine versuri şi proză pe diferite teme: mama, primăvara, prieteni, bunicul din Humuleşti, povestea despre Tîndală şi altele. Cartea a fost ilustrată cu desenele efectuate de autoarele cărţii. Creaţiile lor denotă har, sîrguinţă, tenacitate şi multă ingeniozitate.

Scriitoarea Galina Furdui în prefaţa “Muguri în destăinuire” remarcă: ” Două copiliţe-surori, creative din fire, pornesc pe calea scrisului artistic. Deşi un joc mai mult, cuvîntul lor intuit se orînduieşte, precum e legea firii, în cadru de sonare, adică de leagăn, de îngînare, de rugă lîngă maica lor, de destăinuire în faţa lumii şi a Divinităţii...”.

Utilizatorii bibliotecii „Ovidius”: Dana Ciobanu - eleva la Liceul „Spiru Haret”, Daniel Mişcoi, Cristiana Cebanu şi Vlada Siviroveanu - elevi de la gimnaziul Nr 53 din capitală au venit cu o surpriză pentru tinerele domniţe-autoare, prezentînd un recital de poezie din ediţia lansată, după care au intervenit cu recital însuşi tinerele autoare.

Expoziţia de pictură a acestor două “copiliţe-surori”, cum le numeşte Galina Furdui, expusă în cadrul acestei lansări de carte, a inclus în sine desene executate în acuarelă şi creion cu tematică diversă: peisaje, portrete etc. Această dragoste de frumos le-a fost cultivată cu multă grijă de pedagogii de artă plastică de la cercurile de creaţie pe care le frecventează, prezenţi şi ei la activitate. O mare surpriză pentru cei participanţi la acest eveniment a fost prezentarea unor exerciţii din programul de gimnastică artistică, de către Ecaterina Siniţa, demonstrîndu-şi plasticitatea şi voinţa de muncă.

Piesa „Închinare mamei”, adusă în dar celor prezenţi de tînăra interpretă Rodica Ciobanu, a fost acordul final al acestei lansări de carte şi întîlniri cu două surori, de 10 şi 12 ani, diferite la înfăţişare, caracter şi suflet, dar ambele cuprinse de vraja cuvîntului şi talentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu