vineri, 8 aprilie 2011

POARTA DESCHISĂ SPRE SUFLETUL OMULUI

Ala LIVADARI, bibliotecar
Filiala “Târgovişte”

Teatrul... o lume, un întreg univers.

Fenomen complex artistic, teatrul a fost din antichitate un sanctuar, un loc de comunicare cu divinitatea şi cu natura, cu oamenii şi cu societatea. Din sărbătoare de cult, teatrul devine tribuna de unde se spun marile adevăruri despre lume şi viaţă. Educaţia estetică a generaţiei în creştere nu se poate lăsa numai pe seama radioului şi a televiziunii. Vizionarea spectacolelor şi analiza lor minuţioasă , cu urmărirea valorilor textului literal, este calea spre găsirea frumosului.

Noi, bibliotecarii, suntem nişte persoane care călăuzim tinerii şi copiii pe tărîmul plin de sensibilitate al artei prin intermediul diferitor activităţi culturale.

Cu acest scop, moderatoarea Larisa Ungureanu a organizat la filiala Târgovişte un colocviu dedicat Zilei Internaţionale a Teatrului, unde au participat elevii anului I şi II de la Liceul Profesional nr.1 însoţiţi de pedagogul, dna Levinschi. Colocviul a avut ca scop promovarea teatrelor din Chişinău şi istoricul lor. Elevilor li s-a organizat o expoziţie de cărţi şi reviste din colecţia particulară. Au fost prezentate ultimele apariţii editoriale: – Steliana Grama Dramaturgia autohtonă, Nicolae Darie Actorul şi omul, două decenii cu ”Satiricus”, Dina Haţcu-Ghimpu Născut în zodia Caragiale, Pavel Proca Titus Jucov. Bobocul cel urît, Cincizeci de regizori-cheie ai secolului 20, revista Prospectus, colecţii ale publicaţiei de artă şi cultură Lanterna Magică, revista Teatru.

În prealabil, elevilor li s-a vorbit succint despre istoricul sărbătorii Ziua Internaţională a Teatrului. Apoi a urmat o discuţie în jurul vieţii teatrale din Chişinău: repertoriu, actori, regizori, amintiri, fiindcă fiecare elev a avut amintitri legate de primul spectacol vizionat. La discuţie a participat şi pedagogul Levinschi, o mare admiratoare a teatrului. Datorită dumneaei, elevii merg deseori la spectacole.

Celor mai activi participanţi la colocviu li s-au dăruit cărţi cu piesele lui William Shakespeare. Liceenii au rămas impresionaţi de această minunată întîlnire cu teatrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu