vineri, 22 aprilie 2011

SIMPOZION LITERAR-ŞTIINŢIFIC „ ZBORUL NESTĂVILIT AL IMAGINAŢIEI POETULUI NICHITA STĂNESCU”

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Ovidius”
În acest an, ediţia a XXI-a a concursului literar ”La izvoarele înţelepciunii”, organizat la nivel naţional în scopul promovării lecturii şi familiarizării elevilor cu viaţa şi activitatea personalităţilor din literatura naţională şi universală, se consacră poetului Nichita Stănescu. Pentru susţinerea informaţională a copiilor care participă la acest concurs, în ziua de 19 aprilie la biblioteca „Ovidius” s-a organizat, în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport un simpozion literar-ştiinţific cu genericul „ Zborul nestăvilit al imaginaţiei poetului Nichita Stănescu”, la care au fost invitaţi elevi de la şcolile şi liceele municipiului Chişinău. Comunicări despre viaţa şi activitatea poetului au prezentat dna Ana Bantoş, dr. habilitat, conf. univ. şi Pavel Balmuş, preşedintele Societăţii Bibliofililor din Moldova.

Selecţia versurilor pentru ediţia celor două volume din „Opera poetică” a scriitorului N. Stănescu (Chişinău, Cartier, 2005) aparţine cercetătorului literar Pavel Balmuş. De aceea anume el a şi moderat simpozionul dedicat unuia din cei mai importanţi poeţi români din perioada postbelică, unul din principalele nume ale liricii româneşti contemporane. Nu toată lumea se poate apropia de poezia lui Nichita Stănescu, a remarcat Pavel Balmuş, totuşi în această ediţie, într-o prezentare poligrafică de excepţie, s-a făcut o încercare de a apropia cititorul de creaţia ramificată a poetului. Înscriindu-se printre cei împătimiţi de arta poetică a acestui autor, dl Balmuş a reprodus mai multe momente biografice interesante din viaţa acestui autor, oprindu-se mai detaliat asupra vizitei scriitorului la Chişinău (în anul 1986) şi a influenţei operei sale asupra creaţiei poeţilor din R. Moldova. Dlui a adus şi a prezentat tinerilor un facsimil al portretului în creion al lui N. Stănescu, însoţit de un autograf al poetului şi o ediţie de excepţie a unui album omagial de fotografii şi amintiri ale contemporanilor, editat la împlinirea unui an de la moartea poetului, volum din biblioteca personală a vorbitorului.

Dna Ana Bantoş, salutând prezenţa profesorilor, bibliotecarilor şi elevilor ce au interes pentru cunoaşterea mai aprofundată a literaturii române, a venit cu o caracteristică amplă a creaţiei poetului. În fiecare literatură există tendinţa spre interior, etnocentrată, dar şi spre comunicare, spre exterior. Anume în opera poetului N. Stănescu sunt vizibile ambele tendinţe. El merge pe calea redescoperii sentimentului, interiorului omului. Opera sa trebuie analizată din contextul istoric în care a activat. Reprezentat distinct al scriitorilor anilor şaizeci, el vine cu tentaţia nouă de a bulversa viziunea asupra omenirii cu o poezie incitantă, cu care a cucerit publicul. În versurile sale răzbate modul de a fi a poetului însăşi, fiind deseori caracterizat şi drept unul din cei mai controversaţi poeţi români contemporani.

Cei prezenţi în sala bibliotecii au aflat care au fost motivele de a atribui în anul 2008, la omagierea a 75 ani de la naştere, numele lui Nichita Stănescu Centrului de Cultură şi Asistenţă Didactică „Casa Limbii Române”, a cărei amfitrioană este dna Ana Bantoş. Fraza „Limba română este patria mea” – aparţine poetului Nichita Stănescu, care a glorificat în felul său limba noastră cea română şi i-a dedicat mai multe imnuri. Copiii au fost invitaţi să viziteze expoziţia permanentă de fotografii şi alte materiale informaţionale despre viaţa şi opera poetului Nichita Stănescu, vernisată la Casa Limbii Române. Îndemnul de a studia şi cunoaşte la perfecţie limba română a fost adresat de dna Ana Bantoş către cititorii noştri, deoarece limba vorbită frumos te înalţă în ochii oamenilor.

Câţiva elevi de la liceele „Minerva” , „Onisifor Ghibu”, „Univers LIONS” şi „Spiru Haret” au avut inspiraţia de a recita versuri din creaţia poetului.

Celor prezenţi le-a fost prezentată o revistă bibliografică în baza expoziţiei de carte „Nichita Stănescu – un miracol al lumii interioare şi exterioare”. Mai detaliat m-am oprit asupra ediţiilor de analiză şi critică literară, studiul cărora le va ajuta copiilor să ocupe locuri premiante în cadrul concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”.

Poetul a aspirat mereu în versurile sale spre unitatea spiritului cu materia. În opinia criticilor literar Nichita Stănescu este prezentat drept un scriitor : suprarealist, filosofic, simbolist, liric, inventator în poezie; nobil, original, fantastic, dantesc, horaţian, esoteric, versatil, vizionarist. Chiar dacă în opera sa are motive de origine folclorică, clasică, romantică, simbolistă, poetul a reuşit să-şi formeze stilul său aparte, stil numit acum „nichitastănician”. Cu două luni înainte de moarte şi-a lăsat ca testament poezia: «Urma vieţii mele sunt cuvintele mele...»

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu