sâmbătă, 21 mai 2011

BIBLIOTECA - AICI VINE SUFLETUL ŞI SE BUCURĂ GÂNDUL

Victoria CEBANU,
bibliotecar, Filiala „Ovidius”


Cartea şi biblioteca sunt elemente ale comunităţii, ele vin dinspre ieri şi ne poartă spre mâine. În calitatea sa de centru informativ, educativ şi recreativ biblioteca devine o instituţie prietenoasă, un popas de suflet şi minte al celor mici, în care ei se simt bineveniţi. Această considerare ne-a dat un imbold pentru a da start „Săptămânii uşilor deschise” cu activitatea „Biblioteca - aici vine sufletul şi se bucură gândul” - un spectacol literar-artistic organizat în colaborare cu copiii clasei a 3-a de la şcoala primară nr. 32, sectorul Centru, învăţătoare Rodica Busuioc.

Această activitate comună a adus o satisfacţie ambilor părţi colaboratoare, deoarece organizarea acestei manifestări culturale în scopul stimulării şi promovării creativităţii copiilor a fost un scop bine determinat de bibliotecă.

Copiii sus menţionaţi au fost foarte receptivi şi dornici de a participa la desfăşurarea acestei activităţi şi a aduce un omagiu cărţii cât şi bibliotecii, numindu-le pe cele din urmă „...sanctuare în care pătrunzi cu respectul datorat înţelepciunii”.

Spectacolul a inclus în sine: recital de poezii, cântece, scenete, jocuri didactic-cognitive, unde spiritul creativ, ţinuta scenică a copiilor a fost simţită, văzută şi apreciată de semenii lor, elevii clasei a 3 B, gimnaziul nr. 53, învăţătoarea Furtună Ecaterina cât şi de bibliotecari prezenţi. Legătură lăuntrică dintre cei care au prezentat matineul şi auditoriul a fost nemaipomenit de aproape, călduroasă şi unanimă (manifestând principiul unităţii).

Auditoriul a fost atras la participare la acţiune comună prin jocurile didactice propuse: „Să scriem o carte” – oferindu-le, doar macheta mărită a unei cărţi, fără nici un rând scris; „Recunoaşte personajele din poveşti” - prin recitarea unui fragment, ”Cărui erou din poveste aparţine obiectul dat” - oferindu-le posibilitatea de a scoate dintr-o pungă, obiectele: un pantofior, o lădiţă, o salbă, etc. Apoi ei au trebuit să recunoască şi a cui este punga în care au fost stocate obiectele propuse spre recunoaştere. Jocurile didactice cu subiect din basme şi poveşti au provocat copiii să facă modificări, adăugiri, combinări de replici şi acţiuni ale eroilor, ei manifestând independenţă în alegere şi spontaneitate, în interpretarea rolurilor asumate. Astfel copiii prezenţi s-au transpus într-o lume mirifică a basmelor.

O mare surpriză pentru bibliotecari la sfârşit de activitate a fost recitalul poetic închinat “Zilei profesionale a bibliotecarului”. S-au perindat momente emoţionale aparte prin care au fost apreciate munca bibliotecarului ca un bun propagator al culturii, ca o enciclopedie vie, care oferă informaţii din toate domeniile de cunoaştere, fiinţa în inima căruia încape dragostea pentru copii şi pentru carte, omul ce pune în valoare comorile spirituale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu