marți, 31 mai 2011

ÎNTÂLNIRE CU POETUL LEO BORDEIANU

Consemnare de Anastasia Moldoveanu, bibliotecar,
Biblioteca de Arte „T. Arghezi”

Evenimentul cultural întâlnire cu scriitorul incită atât publicul matur, cât şi copiii. Impactul acestor întâlniri este unul benefic pentru participanţi, cât şi pentru scriitor deoarece, după cum ştim cu toţii, în rezultatul dialogului viu apar noi posibilităţi de cunoaştere şi informare, de relaţii noi, şansă reală spre afirmarea personală.

La una din şedinţele cenaclului literar „Tudor Arghezi” de la Biblioteca de Arte „T. Arghezi”, în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise s-a realizat o întâlnire cu poetul Leo Bordeianu, care a venit în faţa elevilor cu un program consistent şi concret: lansarea în premieră a primului ziar de cultură creştin-ortodox pentru copii şi adolescenţi „Scara spre cer” şi a cărţii sale, apărută în 2011 „Nimeni să nu se teamă de moarte”. Deşi tematica creştină capătă teren din ce în ce mai mult, totuşi, învăţătura creştină ortodoxă răzbate cu greu în paginile publicaţiilor cu tentă, în special, cognitivă şi distractivă, de aceea ziarul este binevenit. Căci, spune poetul, nu ai folos din prea multe cunoştinţe, dacă nu-ţi cunoşti propriul suflet, dacă nu te raliezi la matricea spirituală a moşilor şi strămoşilor.

L. Bordeianu a făcut o caracteristică a zilelor de azi, marcate de o criză profundă în toate domeniile vieţii sociale, politice şi economice. În aceste condiţii publicaţia care abordează problemel creştine are rolul important de educator, de propovăduitor, explicând toate fenomenele care au loc în viaţa noastră, a tuturora. Pregătirea şi editarea unui asemenea ziar, dedicat sufletului, credinţei şi spiritualităţii poporului a fost pentru dl Bordeianu o sarcină luată încă din ΄89, pe care însă a putut s-o realizeze abia acum. Sloganul ziarului „Să apărăm cu râvnă-Ortodoxia şi-acest pământ de sfinţi şi de eroi” serveşte ca un îndemn spre respect, cultivare şi păstrare a tot ce este sfânt. Să ne alimentăm din scrierile sfinţilor părinţi şi din faptele acelor eroi care, precum domnitorul Ţării Româneşti C. Brâncoveanu şi alte nume legendare, în numele unităţii de neam şi a credinţei strămoşeşti, şi-au consacrat şi chiar şi-au dat viaţa.

Revista „Scara la cer” conţine mai multe rubrici, unde în calitate de autori îi avem pe sfinţii părinţi, jurnalişti, scriitori şi feţe bisericeşti. Copiii, de asemenea, pot să se expună cu un debut literar, cu păreri şi sugestii la temele puse în discuţie pe paginile ziarului. Sunt anunţate concursuri tematice despre cunoaşterea patrimoniului cultural şi spiritual al ţării, concursuri de eseuri şi fotografii. În consens cu afirmaţia scriitorului Arcadie Suceveanu despre carte ca formator al minţii şi sufletului copilului, poetul Leo Bordeianu a invitat elevii la lectură, care este condiţia principală a devenirii unei persoane dezvoltate profesional, cultural şi spiritual.

Lansarea cărţii “Nimeni să nu se teamă de moarte”

Cartea reprezintă o culegere de poezii cu tentă socială pronunţată, înclinată spre tematica creştină, apărută în 2011 la Editura „Axios”. Conţinutul poemelor cărţii exprimă starea de spirit al poetului, lumea lui interioară, care metaforic vorbind, planează în spaţii diferite, regăsindu-se totuşi, deşi cu întârziere în credinţa sa către Dumnezeu. Pentru a accentua bucuria regăsirii, el recurge la o suită de comparaţii, care au un pronunţat suport realist. Rămâne oarecum mirat datorită faptului, că viaţa înainte de credinţă i se părea fără nici o valoare, absurdă: „Îndepărtaţi de Patria cerească,/ N-o preţuim pe cea de pe pământ”. Poetul ajunge la concluzia, că nimic nu este mai de preţ (banii, fericirea) decât virtutea, adică valorile pe care le-ai acumulat, înnobilându-ţi şi înălţându-ţi sufletul, care este nemuritor şi veşnic.

Nu toţi amatorii de poezie pot să-şi găsească refugiu în aceste poeme, deoarece ele fac parte mai mult din poezia simbolistă, suprarealistă. Dar totuşi, poeziile lui Leo Bordeianu din volumul dat reuşesc în mare parte să convingă, să fie nişte „spărgătoare de gheaţă”, să tulbure vibraţiile sufletului prin mesajul profund, transmis de autor cititorului său. În aceasta constă autenticitatea şi valoarea adevărată a lui Leo Bordeianu în calitate de poet. Prin volumul „Nimeni să nu se teamă de moarte” autorul ne demonstrează că are potenţiale resurse de a scrie poezie autentică.

Pe parcursul discuţiei elevii au avut şi întrebări despre muza inspiraţiei. Leo Bordeianu a indicat legătura între inspiraţie şi cultura scrisului. Fiecare om în sine se consideră un poet prin faptul că noi avem emoţii, stări sufleteşti, care caută să iasă la suprafaţă prin diferite procedee şi modalităţi de expresie. Însă în măsura în care reuşim să ne facem înţeleşi depinde deja de darul inspiraţiei şi cultura scrisului. Inspiraţia este un dar divin, ce trebuie cultivat prin exersări asemeni pianistului, invocat de N. Stănescu, care munceşte mult ca în clipa de graţie să fie la înălţime. Cultura scrisului trebuie perfecţionată necondiţionat, prin efort permanent şi dăruire de sine.

În timpul nostru prea grăbit merită să ne oprim atenţia asupra acestui autor de poezie. Prin creaţia sa el ne propune parcă un timp negrăbit unde predomină dragostea supremă şi unicul lucru care contează este spiritul. Leo Bordeianu este un poet al cuvintelor, care luate împreună „nu pot face altceva/ decât un poem”, adică poezia, pe care o caută, potrivindu-i „pantoful de aur”. Este poetul merituos şi omul „purtător de iluzii”, înzestrat cu o simpleţe şi o modestie de invidiat, din care cauză nu apare frecvent în public. Însă este de ajuns o simplă investigaţie, cum ar fi întocmirea unei expoziţie de carte a acestui autor şi imediat descoperi o activitate vastă, consistentă şi eminamente profesională. Debutează cu publicarea poemelor în revista de cultură „Moldova” în 1984 şi pe parcursul anilor publică creaţia sa în revistele de cultură din Republica Moldova, România, Italia, Franţa, Olanda, SUA, susţine, în diferite perioade de timp, rubrici permanente în revistele Limba Română, Moldova, Noi, Florile dalbe, Flux, Scara spre cer ş. a. Publică volume de versuri, prefaţează scrieri ale colegilor şi este prezent în antologii şi în critica literară autohtonă. Poezia sa este tradusă în limbile rusă, engleză, italiană, franceză. Se implică activ în viaţa culturală a Moldovei prin scrierile şi interviurile sale privind cultura, limba şi tradiţiile creştin-ortodoxe ale neamului românesc.

Este apreciat la justa lui valoare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova în 1990, apoi membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1994. Deţine Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul de poezii Pânzele albe ale libertăţii în 2001. Este menţionat de colegii de breaslă prin aprecierile academicienilor M. Cimpoi şi C. Ciopraga, poeţilor şi scriitorilor români A. Lungu şi E. Marcu, I. Roşioru şi C. Chincea, poeţilor şi scriitorilor basarabeni D. Crudu, E. Galaicu-Păun, V. Gârneţ, A. Ţurcanu şi C. Trifan, criticilor literari G. Chiper şi A. Dinu Rachieru. În paralel cu activitatea literară L. Bordeianu activează ca şef de redacţie literară la revista Noi, şef de sector la revista Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi redactor-şef al ziarului Scara spre cer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu