vineri, 13 mai 2011

LUCIAN BLAGA ÎNTRE MAREA POEZIE ŞI ETERNITATE

Parascovia ONCIU,
director, Filiala „Transilvania”

Colaborarea frumoasă între Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi filiala „Transilvania” dureaza de 20 de ani. Pe parcursul acestor ani au fost organizate foarte multe actiuni frumoase în acord comun. De la deschiderea Filialei „Transilvania” a fost organizat Festivalul „Lucian Blaga”, care a avut ecou în România şi R. Moldova.

Acest festival avea inceputul în Alba Iulia la vatra stramoşeasca a Marelui Blaga, în luna frumoasă a lăcrimioarelor, continuarea fiind la Cluj-Napoca, apoi în luna august revenea la Chisinau în cadrul sărbatorii „Limba noastră cea romănă”.

Unul din protagonistul acestei ample manifestări culturale a fost regretatul Traian Brad şi Preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova acad. Mihai Cimpoi. La acest Mare for se adunau românii de pretutindeni, unde se discuta, se făceau dezbateri asupra creaţiei, activităţii literare se descopereau documente inedite. Toate comunicările au fost editate în Lucrarea „Meridian Blaga”. Personalităţi marcante au fost prezente la ediţiile Festivalului „Blaga” cu prezentări şi comunicări: Fiica Dorli Blaga, Constantin Cubleşan, Mihai Cimpoi, Mircea Tomuş, Valeriu Anania, Mircea Popa, Virgil Bulat, Ion Buzaşi, Leo Butnaru, Ioan Pop, Doina Cetea şi mulţi alţii.

Anul 2011 este remarcabil prin 50 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, filosofului diplomatului Lucian Blaga, dată proclamată de UNESCO.

În amintirea celui care a fost Lucian Blaga, Filiala „Transilvania” a organizat mai multe activităţi de comemorare ca: simpozion ştiinţific: “Creator de imagini a literaturii noastre” (extamuros Liceul “Gaudeamus”), discuţii, dezbateri: „Personalitate exemplară a literaturii şi filosofiei române”, recital de poezie: “Poet al sufletului”, prezentări de carte.

Joi, 5 mai 2011 în incinta bibliotecii s-a organizat şedinţa Cenaclului „Traian Brad”, moderatorul căruia este publicistul, lingvistul ziaristul, redactorul de carte, prozatorul, traducătorul Vlad Pohilă. Prezenţi la această şedinţă au fost liceenii Liceului „Gaudeamus”.

Academicianul Mihai Cimpoi a evocat liceenilor despre activitatea lui Lucian Blaga, despre opera, momente interesante din viaţa scriitorului, traducerile în alte limbi, momente interesante despre prezenţa lui Lucian Blaga în Basarabia. Se discută mult despre prezenţa lui Blaga în Basarabia, Eminescu şi Blaga, influenţa lui Lucian Blaga asupra multor poeţi cum ar fi: Magda Isanos, Nicolae Costenco. Intresant a vorbit Dl Cimpoi şi despre culegerea lui Grigore Vieru „Numele tău” apărută în anul 1968 în care poezia dedicată lui Blaga i-a fost scos numele.

În acest context a fost lansată cartea lui Mihai Cimpoi Lucian Blaga: Paradisiacul, Lucifericul, Mioriticul, ediţia a II-a, reeditată în Cluj-Napoca la editura Dacia XXI.

Vlad Pohilă a vorbit pe marginea cărţii, care a fost completată cu încă trei noi eseuri despre Lucian Blaga: Blaga şi Nietzsche: criză în obiect, Dialogul blagian al valorilor, Sensibilitatea existenţială blagiană.

Mihai Cimpoi a dat lămurire liceenilor despre titlul cărţii sale: “Paradisiacul - Blaga deschiderea sa spre Universalitate”, “Lucifericul – problematicul”, “Mioriticul – cumpăna dintre Paradis şi Lucifer”.

O amplă expoziţie de carte “Lucian Blaga între marea poezie şi eternitate” cu 50 de titluri este expusă în bibliotecă, completată de o listă bibliografică.

Activitatea a fost împlinită cu un recital de poezie blagiană de excepţie, prezentat de liceeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu