miercuri, 18 mai 2011

SĂ CUNOAŞTEM CHIŞINĂUL DRAG

Victoria CEBANU,
bibliotecar, Filiala „Ovidius”

Aflându - ne în anul aniversar - 575 de ani de la prima testare a oraşului Chişinău, şi promovarea acestui eveniment pe tot parcursul anului, în suita de activităţi culturale în cadrul Săptămânii Uşilor deschise desfăşurate la Filiala Ovidius, în perioada (10-15 mai) sa impus un şir de activităţi ce pune în valoare evenimentul dat. Una din ele fiind desfăşurarea orei de lectură cu genericul Să cunoaştem Chişinăul drag, care a avut ca scop: aprofundarea cunoştinţelor ce ţine de istoria oraşului natal, aprecierea şi împărtăşirea sentimentului de a proteja şi a valorifica ţinutul natal, de a transmite generaţiilor viitoare îndeosebi la copiii patriotismul şi mândria de a fi cetăţeni a Republicii Moldova şi localnici acestui oraş frumos. Această oră de lectură impunea o studiere aprofundată din partea bibliotecarului a evenimentelor petrecute în şirul secolelor de existenţă a acestei localităţi. Pe parcursul pregătirii către ora de lectură, sau folosit mai multe surse de informare (documente): tradiţionale şi moderne.

Printre invitaţi la scurtul popas în Chişinăul de altă dată au fost elevii clasei a III-a de la Liceul teoretic «Mihai Viteazul», învăţătoare Gaburea Maria. Pentru a captiva atenţia utilizatorului mici şi a face mai interesantă şi atrăgătoare prezentarea oraşului s-a recurs la: scanarea unor imagini şi date istorice din diferite surse informaţionale, amplasarea materialului istoric în programul Power Point, folosirea jocului didactic — cognitiv.

Începutul acestei ore de lectură venea prin răspunsul oferit de către elevi la întrebarea bibliotecarului: care este locul drag inimii tale, unde te simţi protejat, adorat, în siguranţă, unde este un sentiment aparte? Răspunsul dat de copii a fost confirmat de către bibliotecar prin recitarea unor versuri a marelui poet Grigore Vieru:

Am o casă printre ramuri,

Am un sat întreg de neamuri,

Am un codru o câmpie

Am un loc ce-mi place mie....

Şi acest loc pentru copiii participanţi, sa considerat a fi :«Oraşul drag – Chişinău»- unde sau născut, unde au spus cuvântul mama, unde şi-au făcut primii prieteni, unde au mers pentru prima oră la grădiniţă, şcoală etc. Trecerea spre a face o apreciere a oraşului drag a fost făcută prin recitarea unui fragment din poezia poetului menţionat mai sus «Oraş de vis»: „Nu ştiam că binele / Eşti tu, Chişinăule, /Nu ştiam că dragostea / Chiar în tine se găsea. / Un mărgărit, / Un luceafăr luminos, / Un prea mândru curcubeu - / Aşa eşti tu, Chişinău! / Te-am îndrăgit / Nu de-atât că eşti frumos ,/ Dar de - atât că eşti al meu / Şi al meu vei fi mereu / Chişinăul meu. /

După care copii au fost familiarizaţi cu istoricul Chişinăului. Copiii au aflat despre locul unde a fost înfiinţat oraşul natal, originea denumirii localităţii, ce reprezenta în anii îndepărtaţi satul din valea colinei Mazarachi, transformarea localităţi în târguşorul Chişinău, trecerea la statul de oraş şi mai apoi la capitala Republicii Moldova. A fost prezentate mai multe perioade de dezvoltare a capitalei, până în prezent. Bucurându-ne astăzi de un oraş frumos, foarte verde, modern.

Foarte distractiv şi interesant a decurs partea a doua a orei de lectură, prin motivul că generalizarea cunoştinţelor asimilate sau produs prin jocul didactic-cognitiv „Recunoaşte locul dat prin imaginile expuse”. Copii au dat dovadă de o atenţie şi o capacitate de similare a informaţiei primite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu