joi, 23 iunie 2011

CITITORII BIBLIOTECII „OVIDIUS” ÎN DIALOG CU SCRIITORUL IANOŞ ŢURCANU


Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal
În cadrul programului „Lecturile verii – 2011” filiala „Ovidius” a inclus promovarea    personalităţilor chişinăuiene conform programului special cu genericul „Dialoguri între generaţii”, deoarece în acest an marcăm  575 de ani ai Chişinăului, iar printre  valorile sale  esenţiale sunt cetăţenii talentaţi care locuiesc în acest oraş. Întâlnirile cititorilor bibliotecii cu scriitorii fac parte din acest program.

Recent pentru trei grupe de elevi, care se odihnesc la tabăra cu sejur de zi de la liceul „Mihai Viteazul”,  am organizat o întâlnire cu scriitorul Ianoş Ţurcanu. Sub îndrumarea învăţătoarelor, copiii din clasa a III-a (înv. Cârnaţ Aculina) şi două clase de a patra (înv. Bulmaga Marina, Braşoveanu Oxana) au pregătit un mic recital din cele mai îndrăgite poezii ale acestui poet.

Pentru micii cititori a fost foarte interesant să afle date biografice din viaţa poetului Ianoş Ţurcanu. A fost mai întâi medic, dar totuşi vocaţia de a scrie a învins. De mic a fost curios să afle mai multe, la vârsta de cinci  ani ştia deja să citească şi să scrie, iar primele versuri au fost tipărite pe când era în clasa a şasea în ziarele şi revistele pentru copii din acea perioadă. Scrie şi acum pentru copii deoarece îi sunt dragi, de fapt nu s-a despărţit  de copilăria sa niciodată.

Poetul a citit copiilor mai multe versuri, povestindu-le cum şi de ce a apelat la anumite teme. Motivul educaţional al poeziei „Orice limbă e frumoasă” a devenit clar pentru cei prezenţi în sală: pentru oricine cea mai dragă este limba maternă, limba pe care o înveţi şi o înţelegi de la primii ani de viaţă.

Curiozitatea copiilor a fost să afle: de ce îi place dlui Ianoş Ţurcanu să fie scriitor, unde găseşte surse de inspiraţie, dacă a scris poezii dedicate mamelor, cine sunt primii săi critici, adică persoanele cărora le citeşte poeziile proaspăt scrise?

Lectura ulterioară a cărţilor poetului va avea loc şi la tabără, scriitorul dăruind mai multe cărţi cu autograf pentru fiecare clasă de elevi.

În baza expoziţiei de carte „Ianoş Ţurcanu – de la suflet la suflet cu cei mici” am trecut în revistă ediţiile frumos ilustrate ale cărţilor pentru copii ale acestui autor, remarcând şi ediţiile de referinţă din care pot afla date biografice şi aprecieri ale operei scriitorului: Biobiliografia „Ianoş Ţurcanu”, Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia,  Scriitorii Moldovei în lectura copiilor şi adolescenţilor (dicţionar biobibliografic).

Un comentariu: