miercuri, 13 iulie 2011

MASA ROTUNDĂ “EDUCAŢIA ÎN FAMILIE ÎN SPIRITUL CREDINŢEI CREŞTINE”


Elena VULPE, director al Filialei „O. Ghibu”

          Receptivă la nevoile publicului, Filiala “O. Ghibu” în colaborare cu Asociatia Femeilor pentru Pace în Lume a organizat pe data de 12 iulie, la solicitările membrilor cluburilor  “Femeia” şi “Vârsta a treia”, o acţiune de consfinţire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sărbătorile religioase sunt consemnate cu evlavie, ca o permanenţă vie în viaţa şi activitatea acestor cluburi, pe tot parcursul anului.
Cu trecerea timpului, omul se apropie tot mai mult de Dumnezeu. De aceea Sărbătorile creştine ocupă un loc aparte în inima femeilor şi a oamenilor ajunşi la pragul senectuţii.  Adunaţi în incinta Bibliotecii în care se simt ca acasă, cei 58 de participanţi au însufleţit, prin entusiasmul lor, realizarea cu succes a mesei rotunde, în cadrul căreia s-a pus accent pe rolul credinţei creştine în educarea tinerelor vlăstare derutate de capcanele acestui “secol grăbit”(Gr. Vieru), care plonjează tot mai mult în mlaştina consumerismului, a goanei după bunuri materiale, uitând de suflet. Comunicările susţinute de A. Cupcea- Josu, R. Brăduţanu, L. Batâr, L. Cebotarenco, N.Dănilă s-au axat pe importanţa primordială a familiei în constituirea unei poziţii corecte faţă de valorile creştine, devenind, mai târziu, pilon substanţial în existenţa de fiecare zi, alimentată de omenie, iertare, bunăvoinţă şi iubire pentru aproapele. Momentul de vârf al întâlnirii a fost oferit de predica părintelui Vlad Mihăilă de la Biserica Sf. Theodora de la Sihla, înzestrată cu bogate şi convingătoare repere biblice, pildele incontestabile, aparţinând lui Iisus Hristos. Caracterul omiletic al alocuţiunii preotului n-a declanşat vreun val de monotonie, ci, din contra, a semănat, în sufletul fiecărui participant, mai multă speranţă, mai multă credinţă şi dragoste de viaţă sub oblăduirea Tatălui ceresc.
Organizată în ziua când creştinătatea îi sărbătoreşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, mari teologi şi martiri ai creştinismului, eternizaţi, în oraşul nostru, şi prin biserica de la  Buiucani, întîlnirea a căpătat conotaţii nebănuite, altoind, indiscutabil, dorinţa de a cunoaşte, îndeaproape, viaţa acestor apostoli (sacrificaţi  în aceiaşi zi) pentru credinţa întru Hristos mântuitorul. Nu în zadar, întrebările adresate înaltei feţe bisericeşti au provocat îndelungi dezbateri, preotul exemplificând, prin pilde din viaţa acestori sfinţi, multe argumente credibile ale puterii divine. Gestul de mărinimie al Asociaţiei Femeilor pentru Pace s-a conturat printr-o masă de pomenire a martirilor, prin care s-a exprimat şi grija faţă de oamenii împovăraţi de greutăţile bătrâneţii, dar şi de harul Dumnezeesc al blândeţei, mărinimiei şi împlinirii întru credinţă.