luni, 28 noiembrie 2011

BIBLIOTECA „OVIDIUS” - LOC DE LANSARE A TINERELOR TALENTE


Margareta  CEBOTARI,
bibliotecar principal

Lansarea unui CD muzical cu genericul „Metamorfoză”, semnat de Natalia Croitor, o tânără autoare şi interpretă de muzică folk, a fost o  activitate emoţionantă şi mai deosebită după conţinut pentru publicul  bibliotecii „Ovidius”. Biblioteca este un locaş care ne purifică de fiecare dată sufletele noastre, locul unde se întâlnesc tinere talente, oameni de bună credinţă, a ţinut să menţioneze Zina Izbaş, moderatoarea clubului „Tinere talente”, în cadrul căruia s-a şi produs evenimentul. Ne bucură faptul că Natalia s-a inspirat, poate, atunci când şi-a intitulat astfel CD, din opera „Metamorfoze” a celebrului scriitor antic Publius Ovidius Naso, a cărui nume îl poartă biblioteca noastră, a menţionat Elena Butucel, directorul instituţiei.
Cei prezenţi la lansare – scriitori, publicişti, tineri îndrăgostiţi de melodiile Nataliei,  prietenii ei – au remarcat faptul că ea pune foarte mult suflet în cântecele ei, îşi alege cu grijă textele. Pe acest CD sunt înregistrate melodiile cele mai dragi sufletului său, scrise pe versurile  poeţilor Nicolae Dabija, Ianoş Ţurcanu, Renata Verejanu, Nina Slutu-Soroceanu. Anume aceşti poeţi au venit să o susţină în acest moment fericit din viaţa ei, să asculte  vocea-i cristalină dar şi frumuseţea repertoriului ei excepţional. 
Scriitorul  Nicolae Dabija a menţionat că Natalaia Croitor vine din alt secol, vine cu muzică bună, scrisă pe texte bune. De când a cunoscut-o a rămas de îndată surprins de vocea ei frumoasă şi repertoriul excepţional, accentuând  că ea pune foarte mult suflet în  melodiile sale. Poetul Ianoş Ţurcanu a remarcat talentul ei  şi faptul că un CD este ca şi o carte nouă pentru autor. Este bine ales genericul „Metamorfoză”, deoarece autoarea este la o vârstă a metamofozelor, a schimbărilor din viaţă, a realizărilor de acum şi de viitor. Poate şi-a luat acest generic deoarece îşi doreşte o căutare a armoniei, a frumosului în lume. De fapt cântecul, arta, cartea  sunt o salvare pentru sufletul nostru.
Muzica este o artă frumoasă care are o acţiune directă asupra omului, ne ajută de multe ori să revenim în albia noastră firească a poporului român, a menţionat scriitorul Dumitru Mănăligă. Pe Natalia Croitor a cunoscut-o la şedinţele clubului de creaţie pentru tineret „Spirit şi intelect” de la biblioteca „Ovidius”. Natalia este o fire subtilă, cu o voce gingaşă şi anume ea dă un farmec aparte, prin interpretarea unei melodii,  spectacolului „Eminescu şi Veronica – în mrejele iubirii” prezentat de Teatrul privat pentru tineret „Maestro”. Actriţa Paulina Zavtoni, artistă a poporului din RM, i-a dorit multe aprecieri şi aplauze. 
Pe parcursul lansării s-au derulat pe ecran secvenţe din viaţa şi activitatea Nataliei, participarea ei la diverse manifestări culturale. Natalia  a încântat publicul cu mai multe melodii,  fiind susţinută şi  cu o a două chitară de Anatol Mâtcu şi de Sergiu Druguş la saxofon. Igor Grosu, cunoscut chitarist şi interpret folk, a invit-o la colaborare în continuare, având deja unele apariţii în public împreună.
 Dorindu-i multă inspiraţie şi succese pe viitor, dar şi străduinţă să rămână mereu cu aceiaşi puritate sufletească în relaţie cu publicul său au venit să o susţină dna Elena Galben, director adjunct la Colegiul de Construcţii din Chişinău şi Tatiana Ambroci, şef de bibliotecă la aceiaşi instituţie. Sorin Antonovici, fost student la Colegiul de Construcţii, acum student la Universitatea Tehnică din Moldova,  i-a dedicat poezia „Fata îndrăgostită de chitară”, pe care i-a adus-o în dar şi sub formă de melodie, acompaniat la chitară de Anatol Mâtcu, un alt prieten comun. Emoţiile unei prime audiţii în public le-a retrăit Ionel Moraru, un adolescent talentat de la Colegiul de Construcţii, care a interpretat, acompaniindu-se la chitară, un cântec dedicat Nataliei. Manifestarea a finalizat cu un splendid cântec de final în care tânăra autoare mulţumeşte lui Dumnezeu, mamei, prietenilor, poeţilor pentru vorbele frumoase şi pentru susţinerea lor, pe care o resimte mereu.