vineri, 27 ianuarie 2012

IULIAN FILIP – UN NUME NOTORIU ÎN ORIZONTUL CONTEMPORAN AL CULTURII ROMÂNEŞTI

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Ovidius”

Medalionul literar „Deschideri comunicante iuliene în cuvinte, în linii şi culori” organizat recent la filiala „Ovidius” a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” a fost un prilej de cunoaştere a multiplei activităţi prodigioase a poetului, folcloristului, dramaturgului,  pictorului Iulian Filip. Elevii de la Colegiul de Construcţii din Chişinău au venit la întâlnire cu scriitorul cu un recital poetic selectat din cele mai dragi şi apropiate sufletului lor versuri. Ei au prezentat şi un portret literar al poetului realizat în baza referinţelor criticilor literari despre viaţa şi activitatea scriitorului.
Manifestarea a fost organizată în cadrul cenaclului literar „Ovidius” moderat de la deschiderea bibliotecii „Ovidius”, în anul 1994, de scriitorul  Ianoş Ţurcanu, care a venit cu o prezentare amplă a acestui „Poet al momentelor iluminătoare”, acesta fiind şi genericul expoziţiei de carte a scriitorului  Iulian Filip vernisată în sala de lectură a bibliotecii. Ianoş Ţurcanu a ţinut să menţioneze că o carte de poezie este mai deosebită dacă este ilustrată de autor, iar desenele din cărţile lui Iulian Filip sânt o continuare filosofică a poeziei poetului. De fapt, dacă citeşti cărţile sale afli şi o autobiografie a scriitorului şi omului deosebit de merituos al culturii noastre, care este Iulian Filip.
Activitatea a continuat cu  prezentarea ultimelor apariţii editoriale ale neobositului Iulian Filip, cărţi diverse ca tematică: Miracolul scenei în arta populară. Teatrul popular din Basarabia şi Bucovina de Nord: Afirmarea dramaticului în poetica sincretică; Cumpăna cucului: catrene, haiku-uri, desene ; Să trăiţi, să-nfloriţi. Poezia obiceiurilor de iarnă: florilegiu selectat şi pregătit de poetul Iulian Filip. Aceste cărţi au fost lansate în cadrul şedinţei din luna decembrie a cenaclului „Ovidius” cu aprecieri de rigoare venind mai multe personalităţi: academicianul Mihai Cimpoi,  scriitorii Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija, Vasile Spinei, Aurelian Silvestru, artistul plastic Ghenadie Jalbă.
Şi la acest medalion literar publicul  a aflat  cum explică însuşi poetul Iulian Filip creaţia sa artistică. Discuţia fiind axată în special pe cartea „Cumpăna cucului”, el a ţinut să  menţioneze că în versurile  haiku canoanele poetice  nu sunt esenţiale. Acest tip de poezie ne explică lumea şi tot universul în stil laconic, este vorba de un spirit aparte al acestei poezii, un spirit de Lumină pe care doreşte să o prezinte autorul, apoi cititorul face deduceri, fiecare în felul înţelegerii sale.
În incinta bibliotecii fiind expoziţia de tablouri realizate de poet şi prezentate sub genericul „…Cumpenele, crucile, merele şi Acasele Iuliene…” pictorul Andrei Mudrea a remarcat faptul că liniile de plutire a desenelor lui Iulian Filip sunt deja binecunoscute prin unicitatea  şi expresivitatea lor. Atât  versurile, cât şi picturile lui Iulian Filip ne demonstrează că poetul are o legătură cosmică cu o Rază de Lumină ce vine de Sus. De aceea poezia sa o citim cu ochii umeziţi şi o primim cu drag în sufletul nostru. Versurile sale sunt un etern poem dedicat mamei, iar picturile sale sunt şi ele poezii în culori, metafore vii a gândurilor pe care doreşte să ni le transmită.
Activitatea având loc  în preajma zilei de naştere, 27 ianuarie,  cei prezenţi în sala bibliotecii i-au dorit poetului Iulian Filip cât mai multe realizări ale unor noi şi  talentate opere, împliniri sufleteşti. Dna Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius” odată cu felicitările de rigoare a exprimat mulţumiri şi aprecieri din partea colectivului pentru colaborarea colegială pe parcursul mai multor ani, pentru munca depusă de scriitor întru susţinerea cărţii şi lecturii.