vineri, 24 februarie 2012

BUNĂ SEARA, IUBIRE ...


Tamara LARII, specialist în domeniu, Biblioteca Cricova
   
 Păstrînd iubirea,
      Păstrăm nemurirea
           A tot ce este viu sub cer...
                                  Gr. Vieru

           Cu prilejul Zilei îndrăgostiţilor, care se sărbătoreşte de toată lumea pe data de 14 februarie – o sărbătoare a catolicilor, iar pe data de 24 februarie – ziua lui Dragobete, una din cele mai frumoase sărbători ale poporului romăn la Biblioteca Publică Cricova la data de 22 februarie s-a organizat un medalion literar-muzical. Organizatorii şi moderatorii acestui medalion au fost A..Olărescu şi T. Larii – specialişti în biblioteconomie.

Invitaţii au fost cei din categoria tinerilor şi vîrstă mijlocie, iar ca oaspeţi de onoare i-am avut pe scriitorii Titus Ştirbu şi Andrei Burac, de la Primăria or. Cricova – dl Valentin Guţan, primarul oraşului şi consilieri locali - Larisa Oloier şi Valentina Volcinschi.

Scopul acestui medalion a fost descifrarea expresiei – Ce este dragostea pentru fiecare din noi şi cum s-o păstrăm pe parcursul întregii veţi la care şi-au expus părerea invitaţi de diferite vîrste.


Cu un cuvînt de felicitare şi binecuvîntare a venit dl Valentin Guţan - primarul oraşului, dorindu-le tuturor iubire şi dragoste pentru toţi cei dragi inimilor lor. Soţii Ion şi Emilia Luca, care au o experienţă de viaţă de peste 37 de ani ne-au relatat, că s-au căsătorit din dragoste şi au păstrat acest sentiment pe parcursul acestor ani.

Dragostea te pune la încercări, îţi întinde capcane, adesea este nerăbdătoare, dar cu înţelegere, răbdare şi cedare le treci pe toate ne-au convins dumnealor. Pe feţele lor se observa acest sentiment cînd povesteau diferite momente din viaţa lor. Şi ce frumos au spus-o ei, că dacă-ar fi s-o ia de la început tot aceiaşi alegere ar face-o.

Un alt cuplu soţii Iancu şi Snejana Ţurcan care tăesc împreună mai bine de 8 ani ne-au spus că s-au căsători din dragoste de la prima vedere şi cred în ea, pentru că s-au convins pe parcursul acestor ani şi sunt fericiţi împreună. Au descris nişte calităţi a lor pe care le resapectă ca: inteligenţa,f rmuseţea, răbdarea, felul de a gospodări, dragostea faţă de copii, de cei dragi şi cu melancolie au spus-o, că sunt convinşi că vor păstra acest sentiment în familia lor pînă la moarte. Li s-au urat cuvinte frumoase din partea tuturor şi  un cadou muzical din partea colectivului de la Şcoala de Arte din localitate ambelor cupluri.

Din categoria tinerilor dna Diana Zaharia ne-a citit o poezie pe care a scris-o pentru prima dragoste a ei . Dacă iubeşti şi eşti iubită atunci eşti şi fericită ne-a spus-o ea.

Foarte interesant ne-a povestit despre dragoste scriitorul Andrei Burac şi Titus Ştirbu. Ar fi frumos să ne arătăm dragostea faţă de cei din jurul nostru nu numai în zile de sărbătoare, dar pe tot parcursul anului şi a întregii noastre vieţi. Pentru că iubind veţi fi iubiţi şi fiind iubiţi veţi avea sens să trăiţi, ne-au spus-o ei cu multe pilde din viaţa lor personală. Au spus-o foarte frumos tinerilor care ce aflau în sală, că la formarea unui cuplu să consulte şi un astrolog, că acest lucru contează şi mai este important şi ce spun cei din jur faţă de persoana aleasă – părinţii, rudele.
    
La discuţii au mai participat N. Rotaru, secretara Consiliului local, M. Ţîbuleac psiholog la Penitenciarul nr.4 din localitate, Luminiţa Tomuz etc.

Pentru tineri şi pentru toţi aflaţi în sală a venit cu unele sfaturi psihologul dna Maria Istrati la care a accentuat că e important să ţină cont de ele.

De la începutul medalionului a fost anunţat un concurs de poezii compuse de dragoste de către cei aflaţi la sărbătoare ca să vedem care sunt cei mai îndrăgostiţi din aceasrtă sală, adică un Romeo şi o Julietă. Învingătorii au fost: Luminiţa Tomuz, profesoară de limbă romănă de la Liceul Teoretic ,,Alexei Mateevici” din localitate şi Igor Boldescu, profesor de istorie la acelaş liceu.

La capitolul diverse s-a închinat căte o cupă de şampanie pentru dragoste şi iubire şi s-a petrecut un concurs de întrebări şi răspunsuri la tema dragostei.

Sărbătoarea s-a încheiat cu urarea Să trăiţi fericiţi, iubiţi îndrăgostiţi!... Toţi învingătorii au fost premiaţi cu suveniri de dragoste. Toţi au rămas mulţumiţi. A fost o săbătoare de suflet, de odihnă cu mult succes şi sfaturi utile pentru noi – şi-au exprimat părerrea cei care au participat la sărbătoare.

.