luni, 5 martie 2012

EXPOZIŢIE DE PICTURĂ „CARNAVALUL PRIMAVERII”


Lilia BEŞAN,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Biblioteca „Transilvania” în parteneriat cu Centrul de Creaţie „Ghiocel”, a marcat sosirea primaverii în data de 1 martie 2012, organizând o expoxiţie de pictură cu genericul Carnavalul Primaverii”. S-au expus în jur de 30 de lucrări de grafică şi pictură realizată de elevii şcolilor şi liceelor din Chişinău. Lucrările, pline de culoare şi sentiment, sunt rodul muncii depuse, la orele de educatie plastică de la Centrul de Creaţie şi abordează mai multe tematici.
Cei care au realizat lucrările care alcatuiesc expozitia Carnavalul Primaverii”, sunt copii care studiaza artele plastice la Centrul de Creaţie Ciocana.
Profesorii Valentina Sfecla, Nicolae Baciu, Olga Bargan şi Tatiana Miroşnicenco sunt cei care le-au îndrumat paşii şi care au organizat această frumoasă expoziţie, ca o promisiune făcută lor.
Aceste simboluri ale celui mai frumos anotimp al anului au constituit darul pentru bunicii şi părinţii care s-au raliat activităţilor desfăşurate cu prilejul sosirii primăverii. Cei mici au fost rasplătiţi pentru efortul şi imaginaţia lor cu daruri, diplome, cărţi şi baloane. Primăvara este cel mai frumos anotimp încărcat de simboluri, el semnificând nu doar faptul că alungăm frigul şi gerul iernii, fiind şi simbolul renaşterii, al biruinţei binelui asupra răului. Am dorit să începem astăzi aceste activitităţi cu copiii pentru că ei sunt mărtişorul şi ghioceii vieţii noastre. Pe perioada a două săptămâni i-am provocat la activităţi de creaţie, dar şi la lecturi despre flori şi marţişoare, provocându-le imaginaţia. Noi încercăm să lucrăm aici cu toate categoriile de vârstă, să dezvoltăm sentimente frumoase, să provocăm dialogul între generaţii şi să le transmitem învăţăminte prin jocuri şi povestioare”, a precizat profesoara Valentina Sfecla.
Cuvinte de apreciere şi mulţumire au rostit atât maieştrii în artă ai Centrului de creaţie, cât şi părinţii, menţionând importanţa frecventării orelor de pictură de către copii.
Copiii, au vorbit cu mult entuziasm despre propriile lucrări. Vârlan Vitalina, elevă în clasa a I-a, prezentându-şi lucrarea: „Ograda bunicii”, a mărturisit, că a creat acel desen, fiind inspirată de felul cum arăta ograda bunicii, unde văzuse păsări şi animale. Deasemenea, a menţionat faptul că: „Chiar dacă bunica are mult de lucru, lucrul pe care îl face, îl face bine”.
Bunica Vitalinei Vârlan, dna Vornicescu Nina, este impresionată de schimbările produse în comportamentul copilului în urma frecventării orelor de pictură. Prin intermediul artei plastice, copilul îşi modelează caracterul. relaţionându-se cu alţi copii, astfel el îşi lărgeşte spectrul de cunoaştere.
            Dna Ianuţchevici Maia, a menţionat, că Centrul „Ghiocel” nu este doar un loc în care copiii pot să folosească într-un mod util timpul liber, dar şi pentru ca pe viitor să devină profesionişti în domeniu.
            Ne-au surprins aceşti copii cu lucrări destul de originale, unde prin culori şi-au exprimat impresiile despre primăvară. A fost o încercare de a reda frumuseţea naturii prin lucrări ce infatiseaza in general flori, peisaje si natură statică, ramânând pe simeze toată luna martie în Sala cu cămin a Bibliotecii „Transilvania” din sectorul Ciocana.