vineri, 16 martie 2012

MĂRȚIȘOARE – MÂNDRII DE PRIMĂVARĂ

Larisa STAVER,
Bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Vine, vine primăvara
Se așterne în toată Ciocana
Mărțișoarele zglobii
Hai să le adunăm copii!!!

Gata… A venit… Ne-a bătut la ușă Primăvara. Se simte Ea, la Ciocana: aer, prospețime, culoare, flori, parfum, cer albastru, soare. În roz și verde ca-n tablou, suava primăvară apare îmbrăcată în val de raze aurii, cu ghiocei și ciripi de păsărele, înmuguring totul peste tot – cu suava-i șoaptă, oferind la fiecare viață lumină, căldură.
            Deschideți fereastra sufletului și lăsați-vă purtați de magia primaverii… E timpul să înfloriți și Voi, să vă bucurați de căldura soarelui și de mirosul ghioceilor. E timpul de a fi alături de cei dragi: de a oferi un gând bun, o bucurie, o amintire, un gest frumos – mărțișoare.
Acest miracol a renașterii și reînnoirii este înbibat cu parfumul fericirii care este esența primăverii. Acest miracol este – Mărțișorul, ce leagă în inimă fire alb-roșu de speranță, încredere și mandrie. Firul alb e sănătate, firul roșu prosperitate, amândouă împreună sunt o cunună de succes și voie bună.
Gazda acestei frumoase atmosferi de sărbătoare a primăverii a fost Biblioteca „Transilvânia”, unde an de an, primăvară de primăvară este organizat concursul „Pe aripi de cocor sosit-a mărțișor”, deacum fiind a XIX-a ediție, unde sunt expuse cele mai deosebite și originale mărțișoare confecționate de utilizatorii bibliotecii. Totalizările concursului a avut loc la 15.03.2012.
Mai bine zis o adevărată Galerie a Primăverii unde îți dau întâlnire Mărțișor și Mărțișoare
plăzmuite cu mult drag de copiii de la Centrul de Creație „Ghiocel”, care frecventează Cercul de origami și quilling, condus de Valentina Sfecla, Cercul biser și frivolite, condus de Nadejda Leahu și liceenii liceului teoretic „Orizont”
Fantezia copiilor nu are margini. Ei se simt bine în lumea imaginară – exprimându-ne o gamă bogată de mărțișoare-simboluri: mărțișoare-inimioare, ghiocei, clopoței, floricele, fluturași, peștișori, păsărele, opincuți etc. și practicând diferite tehnici  de confecționare ca: origami, quilling, frivolite, biser, croșetate.
Fiecare mărțișor caracterizează creatorul său prin: ingeniozitate și creativitate, prin răbdare și măiestrie, prin dragoste și căldură sufletească. Toate aceste calități însuflețesc micuțul mărțișor, fiindcă dăruindu-l readuce în sufletele oamenilor speranța, bucuria și lumina.
Firul roșu și firul alb
Împletit cu gingășie,
Vrea să lege și mai mult
A noastră prietenie…
Așa și-a prezentat mărțișorul Sabina Ciobanu, care a fost nominalizat „Mărțișorul anul 2012
Forfotă mare a fost la desemnarea mărțișoarelor. Participanții concursului și-au prezentat mărțișoarele care prin vers, cântec, citat, zicală, încă odată  ne-au surprins cu frumusețea și ingeniozitatea creației copilărești.
Toate mărțișoarele au fost premiate cu diplome în diferite nominații: pentru originalitate, creativitate, fantezie, dibăcie.
La festivitatea de premiere concurenții au fost lăudați, felicitați, apreciați și premiați pentru frumuseșea fermecătoare a mărțișoarelor, pentru păstrarea tradiției sacre a Mărțișorului, stimulându-i de a crea noi capodopere.
             Lăsași primăvara să vă pătrundă în suflet și să vă umple de bucurie și iubire.
„Vă fie micul mărțișor
Prilej de bucurie
Acum, când florile de gheață pier
Iar primăvara-nvie…”