luni, 30 aprilie 2012

BUCURIA SAVURATĂ PRINTRE CĂRŢI (Filiala „Ştefan cel Mare” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Ediția a XVI-a)

Cristina CATEREV, director, Filiala „Ştefan cel Mare”
Raisa PLĂIEȘU

Pe data de 29 aprilie, curent, la Moldexpo, Cenaclul literar-artistic Cuvântul și colaboratorii Filialei Ștefan cel Mare din Chișinău au trăit clipe de neuitat, clipe fericite în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția  XVI-a, care a fost organizat sub patronajul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu. A fost o muncă asiduă, creatoare, de vreme îndelungată, prin eforturi creatoare comune, emoții mari, care mereu ne întrebam: Cum va fi? Ce va fi?...

E salutabil faptul, că nu numai editurile pot să participe la Salonul  Internațional de Carte, dar în această acțiune se pot încadra și bibliotecile. Filiala Ștefan cel Mare a fost invitată pentru lansarea revistei on-line BIBLIOUNIVERS, cât şi pentru promovarea talentelor tinere.

Scopul a fost de a prezenta: imaginea bibliotecii în comunitate, redând munca de parteneriat prin oglinda revistei BIBLIOUNIVERS (parteneriat: Chișinău-Focșani) și promovarea tinerilor talente, a membrilor Cenaclului literar-artistic Cuvântul prin: literatură, muzică, artă manuală creativă.

Membrii Cenaclului literar-artistic Cuvântul au participat cu diverse creaţii:
·         Nepoțica și bunica, poezii de Daniela Mazur;
·          Metamorfoză: CD de Natalia Croitoru;
·         Creativitate, fantezie, dibăcie… expoziție-film (colaj foto) de Alina Pijevschi;
·         Polisemia stării=La polysemie de le’état d’âme (poezii) de Daniela Papuc
·          Debut muzical: Lucia Ghilan și Dimitriana Chircu.
Dacă succesele Cenaclului Cuvântul și ale bibliotecii s-au învrednicit încă la ediția trecută din anul 2011 a Salonului Internațional de Carte, apoi nu pot să nu menționez despre succesele în acest an, unde echipa Bibliotecii care a participat s-a întors cu un premiu și două diplome de la Salonul de Carte.

Astfel, Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret a oferit  dnei Cristina Caterev, director filiala Ștefan  cel Mare Diplomă pentru lansarea revistei BIBLIOUNIVERS (parteneriat: Chișinău-Focșani), iar membrei cenaclului, Danielei Papuc, Premiul pentru Debut de poezie al Casei de Presă și Editură Contact-Internațional din Iași, pentru cartea Polisemia stării (poezii).

M-am bucurat de faptul, că fiind inițiatorul și moderatorul celor prezentate la Salonul Internațional de Carte atât anul trecut cât și anul acesta, am fost menționată cu  Diplomă de mențiune pentru participare activă care le mulțumesc din suflet tuturor organizatorilor salonului.  De asemenea tot la acest Salon de Carte, Cenaclul literar-artistic Cuvântul a primit două oferte de colaborare în viitor cu: revista Contact-Internațional din Iași și Editura Augusta din Timișoara, România. Cu aplauze frumoase s-au învrednicit și ceilalți participanți ai cenaclului: Natalia Croitoru, Alina Pejevscaia, Lucia Ghilan, Dimitriana Chircu și Daniela Mazur pentru poeziile frumoase din creație proprie, cântecele interpretate și arta manuală creatoare prezentate la Salon. Membrii  cenaclului au oferit interviuri: Radio-Iași, România și  Radio Moldova.

Ziua de 29 aprilie a fost o zi deosebită în viața filialei Ștefan cel Mare și Cenaclul literar-artistic Cuvântul, care au savurat bucuria de a se afla printre cele mai frumoase cărți pentru Copii și Tineret, a editurilor: Rusia, România, China, Azerbaidjan, Polonia, R. Moldova, Regatul Suediei, Ucraina, etc., alături de mari personalități atât din republică, cât și de peste hotare.