marți, 5 iunie 2012

LANSARE ÎN CADRUL PROIECTULUI „CARAVANA CARTII”


Eugenia Plămădeală,
bibliotecar principal,
                                                                                                  Filiala „Alba Iulia”

            În cadrul proiectului „Caravana Cartii”, iniţiat de comun acord cu Liceul Teoretic “Petru Rares” şi Editura Gens Latina din Alba Iulia, România au avut loc, la finele lunii mai, un sir de acţiuni de promovare a cărţii şi lecturii publice. Acţiunile au avut loc în diverse licee, şcoli din sectorul Buiucani, dar şi în alte localităţi, de exemplu, Ialoveni, unde a fost lansată placheta de versuri „Frânturi de gânduri” semnată de tînăra poetă Zina Bivol. Una dintre manifestările cuprinse în agenda lunii mai, din cadrul proiectului, a avut loc la Filiala „Alba Iulia”. Este vorba de lansarea revisteiGând românesc”, ediţie de Chişinău Nr 1, de fapt, revista Liceului „Petru Rareş”, un vis mai vechi al profesoarei de limba şi literatura română din acest liceu, Oxana Munteanu. Revista „Gând Românesc” ediţie de Chişinău, a apărut graţie relaţiilor de colaborare dintre Biblioteca „Alba Iulia”, Liceul Teoretic „Petru Rareş” şi editura Gens Latina, director general Virgil Şerbu Cisteianu, din Alba Iulia, România. Asociaţia Culturală „Gând românesc, Gând European” din Alba Iulia s-a oferit să sprijine necondiţionat editarea, la Chişinău, a revistei „Gând Românesc” pentru elevii Liceului „Petru Rareş” şi pentru cadrele didactice ale acestei instituţii.
Revista rămâne a fi deschisă pentru toţi doritorii îndrăgostiţi de literatură, dar şi pentru scriitorii care vor să sprijine tinerele talente. Deocamdată s-au oferit academicianul Petru Soltan, etnofolcloristul Avram Cristea, scriitorii Traian Vasilcău, Ionela Cozmescu, Galina Furdui şi alţii de pe cele două maluri de Prut. „Gând românesc”, ediţie de Chişinău are şi menirea de a  promova tinerii scriitori din Basarabia şi din Alba Iulia, dar şi cele mai bune creaţii literare ale elevilor, liceenilor, cadrelor didactice. Textele în care liceenii pot să-şi exprime gândurile, opiniile, sugestiile, trăirile frumoşilor ani de liceu, adunate cu grijă de profesoarea de limba şi literatura română, Oxana Munteanu, care ca o albină strânge nectarul de pe filele caietelor elevilor, vor apărea pe paginile revistei pentru ca şi alţi semeni de ai lor să le cunoască preocupările, dar şi roadele adunate fir cu fir în urma lecturilor şi întrunirilor de la Biblioteca „Alba Iulia” la care participă alături de draga lor profesoară.  De acum înainte cei de la Liceul „Petru Rareş”, de la mic la mare, vor aşteaptă cu nerăbdare apariţia următorului număr al revistei pentru a-şi reciti creaţia proprie, dar şi a colegilor. „Poeţii poartă cu ei o taină, în sufletul lor nu putem intra oricum, sau intrăm foarte greu. Nimeni nu ne dă dreptul să cotrobăim haotic în sufletul unui creator”, ne mărturiseşte istoricul, scriitorul Virgil Şerbu Cisteianu. Atunci cînd te tentează lumea poeziei, trebuie să intri în ea ca într-un templu – acesta este mesajul adresat liceenilor care încearcă să manevreze condeiul.
Răsfoind paginile revistei descoperim, în prima parte a acesteia, mesage către editori, realizatori, către liceeni din partea unor personalităţi din Chişinău şi Alba Iulia, precum: Galina Furdui, scriitoare, Vasile Fanache, director de onoare al revistei „Gând românesc”, Virgil Şerbu Cisteianu scriitor, istoric, editor din Alba Iulia, Elena Roşca, directorul Bibliotecii „Alba Iulia” şi alţii care le urează tinerilor poeţi în devenire să nu se oprească la jumătate de cale, iar revistei „Gând Românesc” să aibă un drum lung în folosul celor care iubesc cu adevărat cultura românească. A doua parte a revistei cuprinde texte literare ale elevilor şi liceenilor de la „Petru Rareş”: versuri, proză, impresii în urma organizării şi participării la unele manifestări culturale în incinta liceului şi a Bibliotecii „Alba Iulia”. Tot aici găsim şi creaţii literare ale unor liceeni de la „Nicolae Iorga”. Participanţii principali la lansare au fost, desigur, elevi, liceeni, cadre didactice de la Liceul „Petru Rareş”, dar şi scriitorii Galina Furdui, Claudia Grama, tânăra poetă Victoria Covalciuc. Editorul Virgil Şerbu Cisteianu a mai adus de la Alba Iulia şi alte titluri noi-nouţe de carte, precum „Duios suferinţa trece”, autor Oxana Munteanu, „Mi-e dor de-o seară cu romanţe” în două volume semnată de Galina Furdui, „Frânturi de gânduri”, semnată de tînăra poetă Zina Bivol. Au fost prezentate succint şi aceste titluri, urmând să fie lansate într-un cadru mai larg în toamnă. Succese tinerilor poeţi în devenire şi inspiraţie poeţilor maturi. Drum bun revistei Liceului „Petru Rareş”!