marți, 31 iulie 2012

VIAŢA MEA E DOR ...

Valeria BEŢIVU, şef-oficiu,
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

Luna iulie la Filiala ,,Ştefan cel Mare’’ a Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu’’ a fost foarte bogată în activităţi culturale. Au avut loc lansări de carte, întâlniri cu scriitori,  şedinţe ale atelierului de scriere creativă „Vlad Ioviţă”, prima ediţie a şcolii de creative writing, seri de muzică şi poezie, lecturi şi discuţii ale cărţilor pentru copii. În cadrul Programului ,,Lecturile verii’’ cu genericul ,,Cartea nu are vacanţă’’ a avut loc o întâlnire a copiilor cu doamna Victoria Cotovici, o tânără poetă  originară din satul Flutura, raionul Ungheni, care, după ce a absolvit şcoala din sat, a venit să-şi continuie studiile la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău. Îi place foarte mult literatura şi copiii. Scrie poezii optimiste pentru copiii şi melancolice şi nostalgice pentru adulţi.
Un vis mai vechi al poetei a fost să-şi publice o carte de poezii. Visul i s-a împlinit cu vârf şi îndesat, fiindcă poeta a debutat chiar cu două cărţi: o culegere de poezii pentru cei mici şi una pentru maturi. Ambele volume au fost lansate la Filiala „Ştefan cel Mare”, fiind prezentate de către directorul Filialei  Dumitru Crudu.
 Poeziile sale au o profunzime aparte şi conţin trăiri înterioare autentice care se zbat între romantism şi modernism. Poeziile sale pentru cei mari sunt triste. ,,De ce?” a fost  întrebată de publicul prezent la lansare. Şi poeta a explicat că, nu e vorba de pesimism, ci de un mod realist de-a se uita la lume. În schimb, aşa cum am mai spus, poeziile sale pentru cei mici deobrdează de veselie şi bună dispoziţie. Copiii o fac pe poetă să vadă viaţa în cele mai luminoase culori. Copiii sunt cei care îi dau încredere în forţele sale proprii. A mai fost întrebată de la ce se inspiră când scrie şi poeta a explicat că o inspiră anume copiii, dar şi vântul care bate prin crengi sau soarele care se reflectă în apă.
Poeta a susţinut şi un recital poetic, alternând poeziile melancolice cu unele mai vesele. Colega sa de grădiniţă, profesoara de muzică dna Lilia Munteanu, a încântat asistenţa, interpretând câteva melodii pe versurile poetei: ,,Caută-mă’’, ,,Când o fi’’, ,,Suflet de mamă’’, ,,Pentru mama’’  ,,Încurcătură’’, ,,Te felicit’’, ,,Alături de tine’’.
Prima ieşire în public a poetei Victoria Cotovici s-a produs la Filiala ,,Ştefan cel Mare’’ şi a fost cu un mare succes.