marți, 28 august 2012

O VARĂ FIERBINTE CU LECTURI PENTRU SUFLET ŞI MINTE


Eugenia PLĂMĂDEALĂ,
bibliotecar principal, Filiala „Alba Iulia”

Vara anului 2012 e pe sfârşite, fapt ce denotă că şi perioada desfăşurării programului LECTURILE VERII se apropie de final. Spre deosebire de ultimii cinci ani, vara recentă a fost una destul de productivă în ceea ce priveşte prezenţa fanilor cărţii în bibliotecă. Dacă altă dată înregistrăm o frecvenţă mai ridicată în lunile iunie sau august, de această dată toate cele trei luni de vară ne-au adus în incinta bibliotecii un număr sporit de utilizatori. Presupunem că şi canicula de afară a contribuit la sporirea fluxului de vizitatori-cititori, în special, în luna iulie, lună în care, în zilele de vineri, duminica se întâmpla să nu avem locuri suficiente pentru cititorii din sală. Cei mai mulţi, totuşi, s-au dovedit a fi adolescenţii şi părinţii cu copii mai mici. Când temperatura afară depăşea limita posibilă se citea mai mult în sală, dar s-au împrumutat şi la domiciliu mai multe volume, decât în verile anterioare. Literatura clasică, romanele de dragoste, istorice, aventurile, poveştile, dar şi titlurile incluse în listele recomandate de către profesori au întrunit cel mai mare număr de cereri.
            Majoritatea titlurilor de carte din expoziţiile „Achiziţii Noi”, „Chişinăul citeşte o carte”, „Lecturi pentru suflet în vacanţa mare”, „Poveşti pentru copii mici, mămici şi bunici”, „Scriitori aniversari 2012”, „Cărti jubiliare 2012” au atras atenţia publicului cititor, provocându-l la lectură.
            Numărul sporit de cititori în această vară a inviorat atmosfera în bibliotecă. Este interesant faptul că, interesul pentru un gen de literatură sau altul variază, preponderent, la adolescenţi. Te miri, uneori, băieţii şi fetele de aceeaşi vârstă citesc absolut diverse cărti, diverşi autori. Şi de câtă măiestrie, prudentă, insistentă dau dovadă în această alegere, până nu-şi găsesc pe plac un roman, un detectiv sau o plachetă de versuri. Din observaţiile noastre, dar şi din discuţiile în particular, am înţeles, încă o dată, că adolescenţii, dar şi tinerii liceeni nu ţin cont strict de îndrumările pedagogilor, ci încearcă, prin intermediul propriilor viziuni, să-şi aleagă ceva pe plac, să împrumute la domiciliu o carte interesantă cu care să se delecteze, să-şi completeze plăcut vacanţa.
Cred că şi ieşirile zilnice ale colegilor mei în curţile blocurilor locative, în parcuri, grădiniţe au trezit curiozitatea multor copii şi părinţi, tineri care au venit, pe parcursul verii, să se înregistreze la bibliotecă pentru a împrumuta la domiciliu sau a citi în sală o carte, o revistă. Sau poate maiourile noastre cu imprimeul „Lecturile Verii” le-au atras atenţia unora şi din curiozitate au venit la bibliotecă.
Cu siguranţă, toate acestea luate la un loc, inclusiv canicula, mulţimea listelor de recomandare dar şi lectura din plăcere, lectura la aer liber au contribuit la vizitarea sporită a bibliotecii în perioada estivală. În lunile iunie-iulie am înregistrat 144 cititori noi. Este o satisfacţie deosebită pentru noi, şi, credem că e un semn bun – cartea revine în capul mesei cu toate consecinţele de rigoare.
Din cele observate în ultima perioada ne dăm seama că, calculatorul, televizorul care poate oferi imagini, texte şi sunete, deja plictiseşte, oboseşte ochii, şezutul. Şi cei care deja au înteles diferenţa între aceste tehnologii neinsufleţite şi biblioteca, cartea care oferă o altă posibilitate de lectură, stimulându-i să-şi creeze, sa-şi dezvolte în minte propriile imagini, sunete, mirosuri sau trăiri acolo unde se află citind.
Astfel, conform unor sinteze lunare, deducem că, de un interes sporit, în cadrul lecturilor estivale, s-au bucurat romanele istorice si cele de dragoste, aventurile, ce renasc în minţile adolescenţilor noi experienţe şi trăiri. Locul doi revine literaturii din domeniul ştiinţelor sociale, medicinii naturiste, literaturii pentru copii, autorilor autohtoni şi titlurilor de beletristică recomandate de profesori. Ştiu că trăim într-o lume în care cărţile nu şi-au pierdut farmecul şi atractivitatea, că cuvântul scris este însoţit de magia posibilei imaginaţii. Este o experienţă magică şi vă recomand să o încercati măcar o dată, cu cartea potrivită. Ve-ţi avea surpriza unei relaţii atât de intime cu cartea, încât nu o ve-ţi putea lăsa pe masă până nu aflati finalul! Sau ve-ţi regreta profund că ati ajuns la final! Au mai rămas câteva zile de vacanţă. Pentru cei care nu au atins încă coperta unei cărţi potrivite vă sfătuim s-o faceţi, nu ve-ţi regreta! Biblioteca este deschisă, în continuare, în special, pentru toţi cei care îmbină în vacanţă utilul cu plăcutul în compania unei cărti bune. Vara este timpul perfect pentru a face cunoştinţă cu o carte nouă, interesantă, e timpul cel mai potrivit pentru exersarea viziunilor logice asupra paginilor citite.....