miercuri, 26 septembrie 2012

PROGRAMUL „CHIŞINĂUL CITEŞTE O CARTE” LA FILIALA TRAIAN


În incinta Bibliotecii Traian, una dintre filialele Bibliotecii Minicipale “B. P. Hasdeu”, în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise a avut loc o întâlnire de suflet cu autorul cărţii “Nu mă tentează”, carte ce este lecturată în anul curent în toate filialele Bibliotecii Municipale, în cadrul Programului de lectură “Chişinăul citeşte o carte”.

Ploaia ce-a decurs toată ziua n-a fost o barieră în calea utilizatorilor  pentru a fi prezenţi la activitate, aceştia din contra aşteptau scriitorul cu răbdare şi cu o dorinţă mare de a-i adresa multiple întrebări. Surpriza a fost mare autorul n-a venit singur ci însoţit de catre scriitorul, criticul literar, Dumitru Crudu, cartea căruia la fel a fost lecturată în cadrul acestui program, în anul 2009.

Publicul prezent a fost divers, elevii claselor XII-a „A” şi „B” de la Liceul Teoretic “Traian” însoţiţi de către profesoara de limbă româna, doamna Elena Paraşciuc, elevii clasei a VII-a de la acelaşi liceu, însoţiţi de către bibliotecara doamna Tatiana Cucereavîi, tineri şi specialişti de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi Fizice şi utilizatori fideli ai bibliotecii.

Celor prezenţi le-a fost prezentată expoziţia de documente “Biblioteca Municipală  “B. P. Hasdeu” – o instituţie de succes” şi au fost informaţi despre faptul că la 19 octombrie Biblioteca Municipală va marca 135 ani. După care pentru a face cunoştinţă cu autorul domnul Dumitru Crudu i-a făcut domnului Anatol Moraru o prezentare mai amplă. A vorbit despre cărţile dlui Moraru anterior apărute ca: Nou tratat de igienă (nuvele), Turnătorul de medalii (roman), despre faptul că domnul Moraru este lector superior la Catedra Literatura Română şi Universală a Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi.

Elevele clasei XII-a Violeta Comendant, Nadejda Vatavu şi Oxana Balan şi-au expus impresiile în urma lecturii cărţii “Nu mă tentează”, după a urmat un dialog între cititori şi autor. Dacă la întrebarea, Odată la cât timp vă iese o carte?, domnul Moraru a spus că îi reuşeşte odată la cinci ani, atunci în incheiere doleanţele celor prezenţi au fost, de a reduce acest termen pînă la un an maxim doi, pentru a apărea cu o altă carte, la o nouă întâlnire.

Domnul Moraru a rămas profund impresionat de cunoştinţele pubilicului cititor, care a dat dovadă de o lectură amplă a cărţii “Nu mă tentează”, prin impresiile de lectură bine formulate şi prin întrebările bine gândite. 

Natalia Corghencea, şefa Filialei Traian