luni, 24 septembrie 2012

SIMPOZIONUL MESIANICII ÎNCEPUTUILUI DE SEC. XX


La data de 21 septembrie, s-a desfăşurat la Filiala Transilvania” în cadrul Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru” simpozionul literar „Mesianicii începutului de sec. XX”,  cu participarea academicianului Mihai Cimpoi şi Renata Verejanu.
A fost cea dea doua şedinţă a salonului nostru. Această şedinţă a fost concepută ca o lecţie obişnuită, doar că în calitate de moderatoare am fost eu, eleva clasei XII-lm1 Gabor Ana şi bineînţeles profesoara noastră de Limbă şi Literatură Română Alexandra Tănase.
Materia face parte din capitolul „Critică literară” conform curriculumui şcolar şi anume cartea „O istorie deschisă a literaturii din Basarabia” de Mihai Cimpoi. Astfel, elevii au fost motivaţi să vină la acest simpozion pentru a cunoaşte personalitatea unui savant contemporan – Mihai Cimpoi şi pentru evocarea unor pesonalităţi din articolul menţionat mai sus, cum ar fi: Alexie Mateevici , Constantin Stere, Gheorghe V. Madan, Ion Buzdugan, Vladimir Cavarnali, Teodor Nencev, Radu Gyr etc. La acest simpozion au participat membrii Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, elevi din Liceul Teoretic „Gaudeamus” clasa VI dar şi elevi din Liceul „Constantin Negruzzi” şi Liceul sportiv Nr. 2.
Au fost prezentări a numeroase personalităţi în cele mai diverse forme: informaţii ample, dezbateri la temă, recital de poezie sau înscenarea unui fragment dintr-o operă anumită. Elevii au fost curioşi să afle cât mai multe informaţii de la academicianul Mihai Cimpoi şi cel mai interesant era să-i vezi făcându-şi unele notiţe la ceea ce spunea criticul. În ciuda vremii ploaise de afară chipurile elevilor exprimau seninătate şi nu în ultimul rând fericirea de a purta discuţii cu cel mai mare savant din ţara noastră.
Simpozionul s-a încheiat cu felicitări în adresa marelui critic cu ocazia împlinirii a 70 ani şi bineînţeles autografe pentru participanţi. Am avut o deosebită plăcere să particip la acest eveniment într-atât de călduros şi plăcut menit să unească toţi iubitorii de carte în jurul unei pesonalităţi basarabene marcante - Mihai Cimpoi.


Gabor Ana, cl.XII, cititoarea Filialei „Transilvania”