marți, 2 octombrie 2012

AI DREPTUL SA STII


                              Angela OLĂRESCU,  director, Biblioteca Publică Cricova                         

Cu prilegul Zilei Dreptului de a Şti în incinta Bibliotecii Publice Cricova la 28 septembrie a fost organizată masa rotundă: ,,Ai dreptul să ştii”, la care au participat diferite categorii de cititori: - profesori, studenţi, agenţi economici, tineret. Au fost prezenţi, ca invitaţi directorul Institutului de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM” – Dl Vitalie Cîrhana şi primarul oraşului Cricova – Dl Valentin Guţan.

Dl Cîrhana Vitalie ne-a vorbit amănunţit despre cele zece reguli ale liberului acces la informaţie; drepturile şi obligaţiile solicitantului; cum obţinem informaţiile oficiale; termenele de furnizare a informaţiei; readresarea cererilor.Publicul a adresat întrebări ca:  care informaţie este limitată? care informaţii se eliberează în scris şi care oral?

Dl Valentin Guţan ne-a vorbit prin ce metode de informare este furnizată informaţia către populaţia oraşului Cricova, ca:  panou de informare, blogul primăriei, mass-media şi oral prin zile de audienţă la primărie; cum cetăţenii localităţii sunt informaţi despre problemele cu care se confruntă localitatea.

Cei prezenţi la masa rotundă au putut primi informaţia orală pe loc din prima sursă, ca:
    -  cînd va fi reparat drumul de pe str. V. Rediului?
    -  ce se reconstruieşte în fosta ospătărie?
    -  ce se construieşte lateral cu restoranul ,,Nicconelli”?
    -  ce sumă de bani sunt alocaţi pentru reparaţia primăriei?

Apoi Dna Ţîbuleac Marina, psiholog la Instituţia Penitenciară nr. 4 din localitate ne-a vorbit despre dreptul deţinuţilor la informaţie, căci ei sunt privaţi de libertate, dar nu şi de informaţie. A accentuat ce fel de informaţie li se oferă şi care nu. Orice cerere de informaţie orală este o cale mai simplă de rezolvare, dar  fiecare cerere parvenită în scris din partea deţinuţilor este înregistrată şi precăutată de către colaboratorii instituţiei. Colaborarea instituţiei penitenciare cu biblioteca este o cale de acces la informaţie pentru deţinuţi, deoarece bibliotecarii de aici se stăruie să ne răspundă cererilor solicitate., a spus dumneaei.

Dna Larii, şef-oficiu copii a menţionat, că biblioteca este unul dintre cele mai mari centre informative pe teritoriul oraşului. Tot timpul găseşti informaţia necesară, căci informaţia se acumulează în dependenţă de cerinţele utilizatorilor. Ea li se oferă tuturor utilizatorilor indiferent de vîrstă, rasă, naţionalitate.

Dna Angeala Olărescu şi Tamara Larii au condus activitatea la care participanţii au fost activi la dezbateri.  

La o cafea  s-au citit o serie de aforisme şi glume referitor la tema dată.