vineri, 28 septembrie 2012

ÎNTÂLNIRILE CU SCRIITORII - UN PRILEJ DE A PROMOVA CARTEA ŞI LECTURA


 Liliana Juc
şef oficiu copii
Filiala Târgovişte

 Întâlnirea cu scriitorul Nicolae Popa şi cu Marele Ciulică, a prilejuit elevilor clasei a 4-a „A”, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, profesor Maria Margine, multă satisfacţie şi clipe de neuitat. Copiii au descoperit cine îl inspiră pe scriitor la crearea unui sau altului personaj, ce-l motivează în creaţie, când s-a apucat să scrie pentru copii, de unde vine, când s-a născut etc.; le-a fost tălmăcit cuvăntul a ciuli, cine poate fi ciulică şi cine ciufulică; au descoperit o istorioară hazlie din copilăria scriitorului –  Businessmanii de la Buda.

Cartea Marele Ciulică a plăcut mult cititorilor din clasa a 4-a. Ei au făcut o interpretare proprie a operei, dramatizând unele fragmente din povestire; au adresat întrebări ingenioase (Cine e acest Ciulică? N-a fost traumatizat de plecarea părinţilor? etc.); au ascultat cu plăcere povestirile autorului despre eroul principal, au solicitat autorului alte cărţi pentru copii.  

Personajul principal este un băieţel ascultător Petruţ, care din inocenţa şi pornirea lui de-a nu trece peste cuvântul părinţilor plecaţi în străinătate, din   multă străduinţă îşi dezvoltă intuiţia până la providenţă. Din dorinţa de a-şi revedea cât mai curând părinţii şi a primi cadoul mult râvnit, prin comportamentul său de mare ascultător, ţinându-şi urechea trează la tot şi la toate, devine un băieţel cu har dumnezeesc, model de generozitate şi mărinimie prin săvârşirea faptelor bune şi dezlegarea unor taine – intuieşte motivul neîncălzirii în şcoala din sat, desluşeşte ce vorbesc necuvântătoarele, copacii, florile, găseşte o soluţie pentru braduţul ce nu dorea tăiat.

Ciulică e prototipul copilului cu părinţi plecaţi peste hotare, un exemplu de rezistenţă prin imaginaţie şi fantezie infantilă. Volumul Marele Ciulică este  opera zilei de azi. Povestirea abordează mai multe probleme  de ordin psihologic, social, ecologic – copii  rămaşi în grija rudelor sau străinilor, tăierea brazilor de Anul Nou.

Într-un cadrul autumnal, de frunze, nuci, castane, mere, pere, struguri,  s-a desfăşurat întâlnirea elevilor clasei a 3-a „C”, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, profesor Liuba Paiu, cu scriitoarea Claudia Partole. Poezii de toamnă, în toată averea şi splendoarea ei, poezii dramatizate, se desprindeau din gura declamatorilor aidoma filelor din poezia Calendarul.

 Micii ştrengari au vorbit în versuri despre cum învaţă ei să fie mai buni, începând chiar de luni, ce-i face să se grăbească încet şi-i motivează înveţe de la toate. Atmosfera întreţinerii cu scriitoarea a fost împresărată cu glume, zâmbete culese din cărţile Dumneaei. Cartea lansată Mica-ica bâzâica, viu colorată, cu poezii jucăuşe, din colecţia Să creşti mare, puişor! a provocat un interes deosebit copiilor.
 
 Condeiera Claudia Partole le-a adus copiilor istorioare duioase din propria copilărie, le-a răspuns cu multă beatitudine la întrebări, în felul în care  Dumneaei ştie să o facă cel mai bine, i-a surprins cu lectura poeziilor din colecţia Să creşti mare, puişor!

 La final, scriitoarea le-a oferit participanţilor cele mai frumoase autografe, iar editoarea Ana Tihon le-a dăruit semne de carte şi calendare de la Editura Librarius.

 Întâlnirile cu scriitorii sânt foarte benevenite pentru copii, astfel, ei se apropie mai mult de opera scriitorului, o studiază mai profund, sunt stimulaţi la lectură, sunt motivaţi să citească de pe filă de carte (nu de pe monitorul calculatorului). Biblioteca, la rândul ei, promovând scriitorul, valorifică lectura şi cartea, îşi fidelizează cititorul.