luni, 19 noiembrie 2012

TINERII DE AZI – CETATENI ACTIVI AI SOCIETATII


Puterea celor tineri stă în faptă
                                                                                                       Euripide

     Cu ocazia Zilelor Tineretului în Republica Moldova şi a Zilei Internaţionale a Studenţilor, la Filiala Târgovişte a avut loc o conferinţă intitulată: Educaţia civică a tinerilor – cetăţeni activi ai societăţii. Au participat elevi din cl. X-a şi a XI-a de la liceul profesional nr. 1 din Chişinău.
    Invitaţii de onoare ai conferinţei au fost dl Tudor Darie, consilierul primului ministru pe problemele tineretului şi tehnologiile informaţionale şi Alexandru Musteaţă, secretarul general al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), care au acceptat cu multă bunăvoinţă să vină în această zi la bibliotecă şi să se întâlnească cu tinerii - viitori bucătari, chelneri, recepţioneri, ghizi, casieri, adică profilurile care se studiază la liceul profesional nr. 1.
    Agenda conferinţei s-a axat pe următoarele probleme: A fi cetăţean: drepturi şi obligaţii; Importanţa activităţilor extraşcolare în comunitate; Indiferenţă sau implicare?; Rolul ong-urilor în procesul de educaţie civică.
Conferinţa a fost completată de un şir de istorii de succes, materiale din mass-media despre tineri care au o activitate civică interesantă, inclusiv şi de voluntariat (despre Mihaela Roşcov, masterandă USM, bloggeriţă, specialist în resurse umane, Maxim Guţu, preşedintele Organizaţiei de Tineret al PL, sectorul Centru, absolvent al ULIM, facultatea de drept, magistru în drept, obţinut la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi, fondatorul la Fârlădani al unui ONG cu denumirea „Sud-Est Junior” ş.a.) puse la dispoziţie de Iuliana Mămăligă, masterandă, jurnalistă.
   Publicului prezent la conferinţă i-a fost prezentat şi o miniexpoziţie de cărţi la tema Educaţia civică a tinerilor – cetăţeni activi ai societăţii, din care au făcut parte: Afară din întuneric de Rodion Burcă; Sunt cetăţean al Europei; Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o de Maria-Paula Erizanu; Introducere în educaţia civică. Manual; Sugestii pentru activitatea extraşcolară la educaţia civică; Tînăra generaţie de Mircea Vintilă; Politica pentru fiul meu Amador, cât şi Constituţia Republicii Moldova. Cărţile au fost selectate din fondurile Filialei Târgovişte de către bibliotecara Violeta Moraru.
   Educaţia civică încurajează dezvoltarea tinerilor ca cetăţeni activi şi responsabili pentru faptele şi acţiunile lor. Cum se ştie, cetăţenia poate fi eficientă numai în cazul, când asigură accesul la trei categorii mari de drepturi, care se exprimă prin trei componente: componenta civilă, componenta politică, componenta socială.
   În activitatea lor tinerii se ghidează de legea supremă – Constituţia Republicii Moldova, cât şi de legislaţia în vigoare, inclusiv Legea tineretului, adoptată în 1999 şi modificată pe parcursul anilor. Tinerii beneficiază de drepturi, dar nu trebuie să uite că au şi obligaţii, obligaţii faţă de ţara care le acordă aceste drepturi: devotamentul faţă de patrie, apărarea patriei, protecţia mediului înconjurător şi ocrotirea monumentelor, respectarea simbolurilor patriei ş.a.
  „Oameni trebuie să fie fericiţi – acesta este scopul nostru, să fim fericiţi – fie aici, fie în altă parte peste hotarele republicii, oriunde alegem să trăim, vream să avem casă, masă, relaţii bune în familie, cu vecinii, prietenii. Activitatea noastră presupune implicare”, a specificat dl Tudor Darie, consilierul primului ministru, care, în continuare a povestit asistenţei despre activitatea sa civică, despre implicările sale, cât şi a colegilor săi încă de pe când era elev – de la un ziar al şcolii,apoi al universităţii la fondarea unui ong etc. „Oriunde ajungeam, fondam câte un ziar”, a spus zâmbind consilierul primului ministru.
    Disucrsul său a fost ascultat cu atenţie de elevii prezenţi la conferinţă, i-au fost puse mai multe întrebări.  Ideile expuse de dl Darie şi-au găsit continuare în luarea de cuvânt a elevei cl.X de la liceul profesional nr. 1 Cristina Poiana care a povestit şi despre activităţile extraşcolare practicate de liceeni: balul bobocilor, serată comemorativă consacrată tribunilor noştri, marilor patrioţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, sădirea copacilor, curăţirea tenerului din jurul şcolii, a căminului şi a blocurilor megieşe etc.
 „Până acum s-a vorbit despre implicarea în grup şi eu aş vrea să continui puţin pe o altă notă, când implicarea în grup se transformă într-o asociaţie de oameni care împărtăşesc acelaşi scop şi vor să rezolve anumite probleme, a specificat dl Alexandru Musteaţă, secretar general al CNTM (Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova). Această asociaţie poate fi înregistrată mai apoi a Ministerul Justiţiei ca un ong, o organizaţie non-profit care desfăşoară activităţi utile societăţii, comunităţii din care fac parte acest grup de tineri”, a continuat tema conferinţei dl Musteaţă, precizînd că CNTM este constituit în baza a 32 de ONG-uri de tineri, axate pe diverse axctivităţi: modul sănătos de viaţă, protecţia familiei, educaţie etc.
Implicaţi-vă, nu fiţi indiferenţi! Puterea tinerilor constă în faptele lor! Pe acestă notă majoră s-a încheiat conferinţa dedicată educaţiei civice a tinerilor la Filiala Târgovişte.

                                                                                   Larisa Ungureanu,
                                                                           Moderator Filiala Târgovişte