miercuri, 30 ianuarie 2013

FILIALA V. BIELINSKI: UN AN CU O ECHIPĂ NOUĂ DE BIBLIOTECARI


Anastasia Gudima, șef oficiu,
                                         Filiala V. Bielinski

La 1 februarie 2012 la Filiala V. Bielinski a fost creată o echipă nouă. Suntem  mîndri că destinul ne-a oferit avantajul ca să ne extindem competenţele profesionale şi să aplicăm cunoştinţele dobîndite. Inițial ne părea totul  dificil, dar ne-a ajutat organizarea și profesionalismul de bibliotecar. Situaţia respectivă ne-a obligat ca să căutăm modalităţi eficiente de atragere a copiilor la lectură, să îmbunătăţim formele şi metodele existente în oferirea serviciilor de bibliotecă copiilor. Scanarea comunităţii, promovarea  resurselor documentare ale bibliotecii au fost  primii paşi în diversificarea activităţii.

Fiecare utilizator vine la bibliotecă cu cunoştinţe deprinderi, competenţe individuale. De aceea, noi echipa de la Filiala V. Bielinski , am cercetat şi evaluat: structura, caracteristicile, aşteptările, serviciile oferite pentru a implementa elemente noi: reorganizarea colecţiilor în corespundere cu preferinţele de lectură, asigurarea accesului liber la raft mai prietenos şi mai comod pentru toate vîrstele de utilizatori.

Activităţile cu publicul cu un impact major asupra dezvoltării personalităţii. Astfel, programele  Chişinăul citeşte o carte, Copiii Chişinăului citesc o carte,  Lecturile Verii, Săptămîna Uşilor Deschise au fost regîndite. Pentru  Lecturile verii s-a confecţionat un copac pe care se plasa informaţii pe parcursul programului, ulterior el a devenit un panou de informaţie. La bibliotecă au fost aduse pentru cei mici jucării moi creînd un spaţiu prietenos.

Promovarea în reţelele a permis atragerea utilizatorilor noi, implicarea lor în diverse activităţi interactive. Blogul www.bibliotecavbielinski.blogspot.com , conturi pe Google, pe YouTube, Facebook au adăugat prestigiu filialei noastre, mediatizînd eforturile de promovare a lecturii. Parteneriatele cu instituţiile preşcolare, şcolare şi comunitate au adăugat valoare ofertelor noastre.

Pe parcursul unui an, creativitatea, inovaţia şi dorinţa pentru schimbare au fost  alături  de noi. Inima unui bibliotecar traiește în unison cu inima bibliotecii, iar destinul fiecărui utilizator a devenit destinul nostru de a le satisface necesitățile informaționale.

 Nu este ușoară, dar interesantă munca de bibliotecar, toate dificultățile le trecem cu zîmbetul pe față.