joi, 24 ianuarie 2013

O ÎNTÂLNIRE CU LIDIA CODREANCA


Lilia Beşan, bibliotecar

Filiala ,,Ştefan cel Mare’’


Astăzi, la Filiala ,,Ştefan cel Mare’’, dna Lidia Codreanca ne-a onorat cu o vizită, prezentându-le copiilor una dintre cărţile sale – „Sania cu Zurgălăi”. Moderatorul, d-nul Dumitru Crudu, le-a propus elevilor din clasa a III-a de la Şcoala-grădiniţă ,,Pas cu Pas’’ nr. 152, să lectureze două povestioare: „Fluturii din banca lui Ştefăniţă” şi „Brânduşa”.
Cele mai aprinse şi vesele discuţii s-au desfăşurat în urma citirii povestioarei „Brânduşa” – care descrie relaţia de prietenie dintre doi copii: Brânduşa şi Ştefăniţă, ce-l din urmă, arătându-i Brânduşei cum este viaţa la ţară, ea fiind venită de la oraş, în vizită la bunica ei. Vis-à-vis de aceasta, Lidia Codreanca a dorit să afle de la copii ceea ce i-a uimit cel mai mult, atunci când au mers în sat; la care, elevii, au fost entuziasmaţi să ne împărtăşească cele trăite de către ei: unui băiat i-a plăcut mult porcul, văzându-l ca pe un om roz; altcineva zicea că-i impresionat de faptul că sunt mulţi copaci în sat; un altul, şi-a adus aminte că atunci când bunica i-a arătat animalele de pe lângă casă, el a întrebat-o dacă n-are un lup; o fetiţă a vorbit despre oamenii care trăiesc la ţară – că se mulţumesc cu ceea ce au, în schimb cei de la oraş, vor tot mai mult şi mai mult; un băiat a spus că a legat un pui de gât şi la adus în casă, crezând că este un animal de companie.
Unul dintre elevi a întrebat autoarea de ce a intitulat astfel cartea; la care, Lidia Codreanca, vorbeşte despre faptul că ascultase cândva un cântec – „Sania cu Zurgălăi”, pe versurile lui Liviu Deleanu, şi care o inspirase în scrierea cărţii.
În final, ascultându-i pe elevi, Lidia Codreanca mărturiseşte că este impresionată de ei, spunându-le că ei deja încep să gândească ca şi cei adulţi.
Îi mulţumim dnei Lidia Codreanca, şi o invităm să mai vină pe la noi.