marți, 22 ianuarie 2013

UN NOU ATELIER ORGANIZAT DE PROGRAMUL NOVATECA

Angela OLĂRESCU, director, Bblioteca Publică Cricova
                        
Pe data de 16 ianuarie 2013 în oraşul Orhei în incinta Bibliotecii Publice Raionale ,,A. Donici” a fost organizat de către Programul Novateca atelierul: ,,Dezvoltarea politicilor de utilizare a internetului în bibliotecile publice”, formator Oleg Bursuc. Atelierul a avut următorul scop: Îmbunătăţirea accesului cetăţenilor la informaţii prin modernizarea bibliotecilor publice. Obiectivele atelierului au fost de a realiza:
1.       Analiza sistematică a proceselor de dezvoltare şi de implimentare a politicilor de utilizare a internetului în bibliotecile publice ca urmare a forumului din iunie 2012.
2.       Identificarea oportunităţilor pentru eficientizarea proceselor de implimentare a politicilor de utilizare a internetului în bibliotecile publice.
3.       Dezvoltarea designului pentru Forumul ,,Dezvoltarea politicilor de utilizare a internetului în bibliotecile publice” din iunie 2013.

La atelier au participat  32 de bibliotecari din diferite raioane. Toţi au lucrat în patru echipe de lucru, unde fiecare grup discuta, analiza şi identifica idei de implimentare a politicilor de utilizare a internetului în bibliotecile publice.

Este foarte benefic acest atelier profesional, căci în unele biblioteci lucrează cîte un singur bibliotecar, iar aici au putut să facă un schimb de idei organizaţionale şi creative cu colegii, chiar şi promovînd experienţa lor proprie. La întrunirile acestor ateliere se formează o modalitate eficientă de a stabili legături de colaborare profesională.

Fiecare atelier organizat şi petrecut de Programul Novateca, este foarte util pentru noi, căci abilităţile şi competenţele bibliotecarilor formate se răsfrîng pozitiv asupra utilizatorilor. Crearea şi implimentarea serviciilor noi este una dintre modalităţile de adaptare a bibliotecii la aceste schimbări