luni, 21 ianuarie 2013

ZIUA NAŢIONALĂ A CULTURII LA CRICOVA


Tamara LARII, şef-oficiu, Biblioteca Publică Cricova

Pentru prima dată la noi în ţară s-a sărbătorit  anul acesta Ziua Naţională a Culturii. Şi nu întîmplător a fost aleasă ziua de 15 ianuarie - Ziua naşterii lui Mihai Eminescu, pentru că vorbim limba lui Eminescu şi ne aliniem valorilor spirituale şi culturale. Cu această ocazie în instituţiile bugetare din or. Cricova au fost organizate şi petrecute un şir de evenimente culturale dedicate poetului Mihai Eminescu.
 
Astfel, la grădiniţa nr. 33 din localitate în grupele mari şi cele pregătitoare au avut loc matinee literare şi recitaluri de poezie închinate marelui poet sub denumirea ,,Eu te iubesc, poete drag”. Copiii cu mare plăcere au recitat poeziile lui Mihai Eminescu ca: „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni...”, „Revedere”, „La mijloc de codru des”, „Luceafărul” şi a.

La Biblioteca Publică Cricova a fost organizată o expoziţie de carte „Mihai Eminescu mereu prezent printre noi”, a fost petrecută o oră a poveştilor la poemul „Luceafărul” cu grupele pregătitoare de la grădiniţa nr. 33 din localitate. Pentru elevii de la Liceul Teoretic ,,A. Mateevici” dna Larii a prezentat cărţile  „Eminescu şi Veronica Micle” de D. Mămăligă şi „Vîrful înalt al piramidei”, o antologie de texte despre M. Eminescu. Şi mare a fost efectul pentru că chiar a doua zi de la prezentare cărţile au fost împrumutate de elevi.

Alături de aceasta a fost petrecut medalionul literar-muzical la Liceul Teoretic ,,A. Mateevici” din localitate de către profesoarele de l. română dna Tomuz Luminiţa şi Tatiana Găină ,,De-a pururi ziua cea de azi”.
Frumos, dar şi emoţionat au fost recitate poeziile de dragoste a poetului: ,,O, rămâi”, „Atât de fragedă”, „Iubind în taină”, „Adio” şi altele de către elevii cl. X-XII. La medalion în rolul de Eminescu şi Veronca au fost elevii cl.XII-A Tomuz Alexandru şi Ana-Maria Rusu, care au recitat monologuri de dragoste din scrisorile acestor doi îndrăgostiţi. S-au cîntat romanţe pe versurile poetului. Interesant a fost faptul, că au fost mulţi doritori din sală care au recitat versuri de-ale poetului, chiar şi profesori. Cei care au asistat la acest medalion au ieşit cu o dispoziţie imensă fremătînd din versurile lui Eminescu. Eminescu rămîne Geniul Nemuririi Noastre.