joi, 14 februarie 2013

Călin Vieru la Bibliotecă Publică Cricova


Tamara Larii, Biblioteca Publică Cricova

                                                               „El s-a născut la margine de Prut
                                                                        Şi a trăit pe margine de soartă
                                                                        Dar viscolele care l-au bătut
                                                                        De neam n-au fost în stare să-l despartă”.
A.      Păunescu

Cu aceste cuvinte frumoase s-a început medalionul literar - muzical sub denumirea: Eu sunt poetul acestui neam,care a avut loc la Biblioteca Publică Cricova pe data de 12 februarie în Memoria poetului cu lira-n lacrimi Grigore Vieru. Ca invitat de onoare l-am avut pe feciorul cel mai mic al poetului Călin Vieru. La manifestare au participat cititori de toate vîrstele ai bibliotecii – admiratori şi îndrăgostiţi de opera poetului: copii de la grădiniţa nr.33, elevi şi profesori de la Liceul ,,A.Mateevici” din or.Cricova etc.

Au fost recitate poezii pe toată tematica poetului, interpretate cîntece pe versuri şi melodia lui Gr.Vieru de către elevii de la Şcoala de Artă din localitate. Culmea tuturor prezentărilor au fost un grup de copii de la grădiniţă care atît de duios şi drăgălaş au recitat poeziile pentru copii şi chiar au dramatizat prin gesturi unele din ele  a de exemplu ,,Puişorii”, ,,Cum se spală ariciorii”, „Cîntecul broscuţelor”, ,,Sunt curat ca ghiocelul” etc.Lilia Rotaru, educatoare la grădiniţa nr.33 a recitat poezia ,,Casa mea” accentuînd că este poezia preferată a poetului care o recita de fiecare dată la întîlnire cu cititorii.

Călin Vieru a mulţumit tuturor pentru cele prezentate şi a povestit amintiri frumoase despre tatăl său, despre cele mai frumoase calităţi pe care i-a învăţat şi le-a transmis lor copiilor ca: Modestia, Sinceritatea, Adevărul şi Dreptatea. Ţine minte cum a apărut Abinuţa, tatăl scria textul şi Lică Sainciuc a doua zi îi aducea desenele. Atunci cînd tatăl lucra acasă mama ne-a învăţat să umblăm în vîrful degetelor. Îi plăcea lui Călin să se ducă cu tatăl peste Prut unde toţi îl cunoşteau şi-l apreciau ca pe un scriitor de-al lor.

Şi-au expus aprecierea şi părerea despre creaţia poetului şi profesoarele de limba română Tatiana Găină, Diana Eftodi şi Luminiţa Tomuz de la liceul din localitate care au accentuat, că Grigore Vieru este un geniu şi opera sa pe care a lăsat-o drept moştenire devine din ce în ce mai de preţ şi că Cartea Poeziei sale a rămas deschisă ca s-o citim mereu şi întotdeauna.