sâmbătă, 23 februarie 2013

Limba maternă cugetări și evocări


Natalia Ghimpu, Victoria Cebanu

Filiala „Ovidius”

           Nu există nimic mai de preţ pentru un popor decât graiul matern, care reprezintă  istoria, pământul, respiraţia întregului neam şi spiritul său patriotic. Limba maternă este prima limbă învăţată de un individ, de obicei în copilărie, în familie. Ziua de 21 februarie a fost proclamată de către UNESCO Ziua Internațională a Limbii Materne, în amintirea înăbuşirii agresive de către poliţia pakistaneză a unui protest paşnic al studenţilor din Dacca, în 1952. Studenţii protestau împotriva impunerii limbii urdu ca unică limbă oficială în Pakistanul de Est (azi Bangladesh), unde limba maternă a majorității populației locale era bengaleza.
            Cu această ocazie, în ziua de 21 februarie, la Biblioteca Publică „Ovidius” a fost organizată  o masă rotundă care a strâns în jurul ei tineri studioși din Republica Moldova precum şi persoane ce activează în domeniul culturii, lingvisticii etc.
            Printre invitaţi la această activitate am nominaliza pe Cristina Isacov, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Ştiinţe Economice, Specialitatea Business şi Administrare care a venit cu creaţie proprie inspirată din ideile şi concepţiile din viaţa omenirii. Cristina a menționat: ”Atmosfera caldă m-a dus într-o lume în care toți cunosc universul infinit al poetului,  vraja cuvintelor si adevăratele valori a omenirii.   Aduc, sincere mulțumiri gazdei, căci nu pot altfel numi, această biblioteca, unde toți se respecta ca într-o mare și unită familie”. De asemenea a fost prezentă şi Gabriela Brânză, studentă la aceiaşi instituţie, Facultatea Jurnalism care ne-a oferit un recital de poezie proprie pe tema dragostei faţă de aproapele său. Oaspetele de onoare a fost Ghenadie Râbacov, doctorand, Şef Catedră Filologie Romanică „Petru Roşca” ULIM care ne-a prezentat un discurs despre limbile materne a diverselor popoare şi a apreciat tendinţa tineretului de a promova limba maternă prin creaţiile proprii. Dezbaterile au dat start diverselor idei de conceperea unui nou Club în incinta Bibliotecii „Ovidius” ca motivare a atragerii tinerelor talente şi a noilor membrii.  Invităm toţi doritorii sa ne păşească pragul pentru a participa la o colaborare  productivă între tinerele talente şi discipoli.