miercuri, 27 martie 2013

27 martie 1918 – 95 de ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu România


Cristina TATARIN,
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

În incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” la 25 martie  a avut loc Conferinţa ştiinţifico-practică consacrată acestui eveniment,  organizată în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Filozofie  de la Universitatea de Stat din Moldova şi Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”.
În cuvântul de salut adresat celor prezenţi, profesori de istorie aflaţi la instruire la Institutul de Formare Continuă a Pedagogilor, atât Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii, cât şi conf. univ. dr. Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a USM au menţionat că noi suntem făuritorii istoriei noastre, iar acest eveniment – Actul Unirii din 27 martie 1918 – este o sărbătoare pentru adevăraţii patrioţi ai neamului. Au urmat emoţionante şi consistente comunicări asupra acestui eveniment.
Nicolae Dabija, academician, preşedinte al Forului Democrat al Românilor din Moldova, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi arta”, reflectând aspectul „Unirea Basarabiei cu România: trecut, prezent şi viitor” a menţionat că trebuie să ne mândrim cu acest fapt. Cât timp ne vom cunoaşte limba şi istoria adevărată vom fi un popor bogat.
Actualitatea problematicii Unirii a fost axa comunicării prof. univ., dr. habilitat Anatol Petrencu, preşedintele INIS „ProMemoria”, menţionând îndeosebi cum s-a schimbat dezvoltarea Basarabiei din punct de vedere economic şi social după Marea Unire.
Profesorul universitar Anton Moraru a expus în comunicarea sa – „Unirea din 27 martie 1918 în contextul evenimentelor istorice” – importanţa desăvârşirii acestui fapt. Accentuând că s-au scris zeci şi sute de studii ştiinţifice despre acest eveniment, atât obiective, dar şi subiective, menţionând că sunt multe falsificări ale datelor istorice făcute cu bună ştiinţă, reieşind din interesele diferitor state, impuse de regimurile aflate la conducere în diferite perioade istorice –  a adresat profesorilor de istorie îndemnul de a orienta elevii şi studenţii  spre studiul unor lucrări care reflectă veridic evenimentele, recomandând studii semnate de nume notorii: Nicolae Iorga, Onisifor Ghibu, Pan Halippa, Gheorghe Brătianu, Nicolae Titulescu, ş. a. Având poziţii obiective în oglindirea evenimentelor istorice, ei au adus o contribuţie majoră în reflectarea procesului de Unire a Basarabiei cu România. Unele aspecte ale Unirii au rămas totuşi în umbra cercetărilor ştiinţifice, abia acum se acoperă aceste goluri. Multe nume ale persoanelor care au semnat epocalul Act al Unirii din 27 martie 1918  au rămas până azi în anonimat, se cer a mai face studii despre ei şi editate câte o carte despre fiecare din cei 86 de deputaţi ai Sfatului Ţării, care au avut curaj politic de a semna acest act – reieşind din acest fapt dumnealui a propus profesorilor de istorie să se includă în acest proces de cercetare ştiinţifică, adunând informaţii despre consângenii lor, băştinaşi din locurile lor de trai.
            Necesitatea unei istoriografii mai complete a evenimentelor care au precedat şi urmat Actul Unirii din 27 martie 1918, deoarece trebuie de restabilit baza documentară a semnării acestui document, a fost reiterată în comunicările mai multor participanţi la eveniment.
Activitatea a cuprins şi lansarea unui volum mai recent al revistei „ProMemoria” (nr. 3, 2012) – realizată de  conf. univ. dr. Virgiliu Bârlădeanu, director al INIS „ProMemoria”, care a  prezentat unele teme abordate în acest număr al revistei, specificând consistenţa şi valoarea istorică incontestabilă a studiilor din acest volum, în special memoriile unor personalităţi care au lăsat o urmă vizibilă în istorie.
Un moment deosebit pentru public a fost recitalul literar-artistic al unor versuri patriotice din creaţia scriitorilor Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu [etc.],  oferit de  un grup de elevi de la Liceul „Natalia Dadiani”.
            Atenţia cititorilor a fost captată de expoziţia de carte din colecţiile bibliotecii noastre, dedicată acestui eveniment istoric de mare răsunet în istoria poporului nostru.