joi, 28 martie 2013

Conferinţă literară Jules Verne - vizionarul lumii de vis


Liuba Ciobanu
director, Filiala ”Ovidius”
 La iniţiativa Bibliotecii Naţionale pentru Copii ,,Ion Creangă'' 23 de ani la rând are loc concursul literar ,,La izvoarele înţelepciunii''. În acest an concursul este dedicat vieţii şi activităţii scriitorului francez Jules Verne, considerat  şi părintele science-fiction.
            Deja s-a încheiat etapa din instituţiile de învățământ a concursului  ,,La izvoarele înţelepciunii''. Învingătorii primei etape împreună cu bibliotecarii din școli au fost invitaţii la Biblioteca ,,Ovidius'', care în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport mai mulţi ani la rând organizează simpozioane, conferințe literare sub genericul ,,Sriitorul ne adună''. Conferinţa literară de la Biblioteca ,,Ovidius''  cu genericul: Jules Verne - vizionarul lumii de vis a fost organizată în colaborare cu Catedra Filologie Romanică ”Petru Roşca”, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova în persoana  lui Genadie Râbacov (sef catedră, doctorand) şi Lilia Strugari (lector superior, MA).

Pentru a cunoaşte mai bine  creaţia literară a marelui scriitor francez Jules Verne, profesorii au venit cu comunicări. Dl Genadie Râbacov  a prezentat comunicarea cu tema: Jules Verne, scriitorul care a fascinat o lume întreagă unde a readus publicul  în  spaţiul cultural francez  a secolului XIX, reflectând etapele de formare a cunoscutului scriitor şi cele mai reprezentative opere verniene: Copii căpitanului Grant, Castelul din Carpaţi, Capitan la 15 ani. Publicul a avut posibilitatea să cunoască  biografia autorului, casa în care a locuit, membrii familiei, imagini inedite ale  primelor ediţii de carte și multe alte lucruri interesante. Comunicarea  prezentată a fost bine structurată prin analiza succintă a operei, caracterizarea personajelor precum temele abordate de autor din operele propuse spre concurs.

Cel dea doilea invitat Dna Lilia Strugari a  prezentat în comunicarea sa date generale despre apariţia romanelor: Cinci săptămâni în balon și Insula misterioasă însoțite de  aprecieri ale cititorilor ce au citit aceste  celebre opere, îndrumând şi pe cei prezenţii să intervină cu propriile comentarii la opera scriitorului. Publicul  prezent şi-a expus părerile personale,  au dat dovadă de  cunoştinţe  ample pe care le deţin la  capitolul creaţiei  literare ale autorului.

Cu un  mesaj de totalizare şi apreciere a acestei conferinţe a venit către public  şi partenerii noştri Dna Liuba Arion, specialist principal, metodist DGETS a Municipiului Chişinău. Dumneaei a apreciat calitatea şi amploarea organizării acestui eveniment cât şi informaţia oferită de către vorbitori spre  participanţii concursului făcând o invitaţie oaspeţilorparticipe la jurizarea elevilor la etapele următoare.
Conferinţa literară Jules Verne - vizionarul lumii de vis a avut o dublă semnificaţie, deoarece, ne aflăm în săptămâna Francofoniei, în care se promovează literatura franceză şi diversitatea culturală.

Doritorii care vor să consulte comunicările profesorilor în procesul de pregătire  la etapele ce vor urma a concursului  le pot găsi pe blogul Bibliotecii „Biblioteca ”Ovidius” în dialog cu comunitatea” unde sunt expuse spre consultare.