marți, 26 martie 2013

Debuturi literare la Biblioteca „Onisifor Ghibu"


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala Onisifor Ghibu

De curând, cititorii bibliotecii au fost martorii unor lansări deosebite a două plachete de debut: „Crisalida” – semnată de Ana Mihaela Nuţa şi „Mărturisiri verzi” de  Elena Puiu.
Dna Iulia Iordăchescu,  directorul revistei Clipa, a ţinut să remarce că este deja o tradiţie  frumoasă colaborare cu Biblioteca Onisifor Ghibu. În incinta acestui lăcaș de cultură au avut loc întâlniri cu diverși scriitori – invitați ai ședințelor cenaclului Iulia Hasdeu, Galele Laureaţilor Concursului Naţional de Creaţie Literară Iulia Hasdeu și lansări de carte organizate de această revistă. Cu mulţumirile de rigoare, dumneaei a remarcat faptul, că apariţia  acestor plachete de versuri a fost posibilă graţie sprijinului financiar oferit de Direcţia de cultură a Primăriei municipiului Chişinău, în persoana dnei Lucia Culev.
Marea noastră satisfacție, a mai concluzionat dna directoare, constă în faptul că în 2012, în urma concursului, am putut selecta două manuscrise câștigătoare la secțiunea Debut sideral, lucru care se întâmplă în premieră.
Mai întâi a avut loc lansarea  cărţii purtătoare de lumină – “Crisalida” de Ana-Mihaela Nuţa, una dintre câştigătoarele  ediţiei a 14-a a sus menţionatului concurs.  La  manifestare au participat membrele juriului concursului: Lucia Ţurcanu (critic literar, preşedintele juriului),  Aurelia Borzin (redactor-şef al revistei Clipa, poetă), Călina Trifan (cercetător la Muzeul de Literatură Română „Mihail Kogălniceanu”, poetă). Au venit să o susţină şi să se bucure alături de ea membrii cenaclului Iulia Hasdeu, prietenii şi colegii de facultate, Ana-Mihaela fiind studentă la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”.
Lucia Ţurcanu a făcut o apreciere critică volumului de versuri, accentuând momentele specifice creaţiei acestei tinere talentate, aducând argumente convingătoare, în favoarea acestui manuscris care merita să devină o plachetă de versuri.
Poeta Eugenia Bulat, în prefaţa cărţii, a menţionat: „Prin mânuirea fermă a verbului, tablourile se succed rapid și grațios, precum ar ieși de sub mâna unui maestru chinez: vrăbiile fac acrobații pe sârma de rufe; maidanezul latră, numărând secundele iubirii ce se strecoară în iarbă; dragostea plutește în spații și  se roagă prin cuvânt etc. Timpul e fluid și efemer, placenta originară e încă prezentă și vinovată (eram ocupați să găsim luna și fluturii în pântecul mamei), în timp ce, tot dintr-acolo, s-ar aștepta și capătul infinitului prin fluturi desăvârșiți, care să prindă formă, părăsind cochilia lor (crisalida)”.
Talentul inedit al Anei-Mihaela pictează o lume fantastică împletită prin prisma figurilor de „stil” – avea să remarce în luarea sa de cuvânt poeta Călina Trifan.
 Cuvinte de susţinere şi de apreciere a creaţiei i-a adresat tinerei autoare Victoria Mărgineanu, laureată a unei ediţii anterioare a  aceluiaşi concurs. Zinaida Izbaş (redactor la Radio-Moldova, poetă) a menționat că este profund marcată de stilul şi lumea poetică a tinerei debutante, precizând faptul că numele ei este cunoscut și ca laureată a concursului de creație literară “Ars Adolescentina”, organizat de „Radio-Moldova”.

A urmat o altă frumoasă lansare a plachetei de versuri „Mărturisiri verzi” de Elena Puiu, elevă la liceul Ion Suruceanu, rn. Ialoveni.
Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii  Onisifor Ghibu, a remarcat în deschiderea lansării: „verdele vestigiu vine cu un verde de carte. Versurile Elenei erup, sunt nişte gânduri sincere, frivole, impun o reflectare. În unele poezii autoarea apare în ipostaze meditative, în altele se reflectă  gânduri romanţioase. Totuşi sunt versuri apropiate de senzualitate. Rămânem în aşteptarea versurilor care vor contura chipul şi stilul complet al tinerei creatoare Elena Puiu”.
,,Prevalează tendinţa de intelectualizare în versurile tinerilor poeţi de azi – a susţinut criticul literar Lucia Ţurcanu – iar Elena Puiu are toate şansele să devină un nume cunoscut în lumea scriitoricească. Din versurile ei desprindem că este încă la vârsta ezitării, căutării sinelui. Şi această căutare trebuie să o continue. Discursul minimalist este tendinţa acestei tinere autoare, rar este tentată să metaforizeze. Totuşi amintiri nostalgice  şi universul familial sunt deseori prezentate în versurile ei. Un lirism senin şi cald – aceasta ar fi definirea poeziei Elenei Puiu”.
Modestia şi claritatea limbajului versurilor tinerei autoare au fost remarcate de Aurelia Borzin, redactorul-şef al revistei Clipa: "Poezia Elenei nu șochează, nu epatează, cu toate acestea e o poezie convingătoare. Depinde de ea însăşi pe ce drum literar îşi va dezvolta talentul”.
Poeta Călina Trifan a evidențiat discreţia cu care autoarea îşi deschide sufletul în aceste versuri: „iar farmecul lor ne dă o mare speranţă în continuarea acestui preludiu al deschiderii talentului său. Debutând la o vârstă aşa de fragedă, Elena fiind încă liceană, poezia ei nu este altceva decât o adevărată reuşită şi o încununare a nopţilor nedormite, probabil”.
Graţie revistei Clipa au fost promovați mai mulţi tineri creatori, în cadrul diverselor concursuri și, respectiv, apariția cărților acestora în diferite colecții, a reiterat dna Iulia Iordăchescu, spre finalul acestui eveniment cultural. Iar domnișoara Elena Puiu este cel de-al 11-lea tânăr creator promovat de către revistă. Urându-i să se rătăcească mai departe printre lecturi valoroase, i-a citit un poem alcătuit din  titlurile versurilor din placheta lansată.
Maria Fărâmă, colegă de creaţie și moderatoarea evenimentului, a intervenit cu dialoguri pe parcursul activităţii – atât cu autoarea, cât şi cu publicul – pentru a afla ce a motivat-o să scrie, dacă în poeziile ei se ascunde Elena cea adevărată, cum a ajutat-o comunicarea din cadrul cenaclului să persevereze tot mai mult în dorinţa de a scrie ceea ce simte şi gândeşte cu inima şi sufletul. Au fost alături de Elena Puiu cu mesaje de admiraţie şi încurajare Oxana Gherman, profesoară de limbă şi literatura română şi colegii ei de la Liceul Teoretic Ion Suruceanu,  o bună parte din membrii  cenaclului Iulia Hasdeu.
            Bineînţeles, avem de-a face cu nişte confesiuni elevate, rafinate, cu o deosebită întoarcere spre Lume, reflex al unei unităţi, orientări pronunţate a poeziei tinerilor debutanţi către Poezie.
Cu urări de perseverare, colectivul Bibliotecii Onisifor Ghibu le doreşte tinerelor debutante în lumea scrisului, cât mai multe creaţii de valoare!