joi, 14 martie 2013

O întâlnire de suflet la Filiala „Ovidius”


Natalia Cojoharenco
Bibliotecar, Filiala „Ovidius”


            Asistăm la un sfârşit de iarnă splendid... E un sfârşit de februarie generos,  plin de soare şi pare că primăvara s-a îndurat de noi,  vrând să ne dezgheţe pământul şi să ne încălzească sufletele...
Astăzi e o zi frumoasă dublu pentru bibliotecarii şi cititorii Bibliotecii “Ovidius”, deoarece în incinta bibliotecii a avut loc o întâlnire de suflet a scriitoarei Nina Slutu - Soroceanu cu copiii Gimnaziului nr. 53, care au venit să afle mai mult despre creaţia Domniei sale.
Activitatea a demarat cu un cuvânt de salut al directoarei bibliotecii Doamna Liuba Ciobanu. Ea a salutat cu multă afecţiune pe toţi cei prezenţi în sală şi le-a dorit sa nu piardă nici odată dragostea de a învăţa, de a cunoaşte. Apoi pe “scenă” a intrat eroina zilei Doamna Nina Slutu. Dragostea ei pentru copii a fost reflectată în mesajul de salut ”Bună ziua , iubiţi copii!”, şi adresarea nu a fost una formală, deoarece nu poţi să scrii pentru copii neiubindu-i. E un talent să iubeşti copiii şi să scrii pentru ei, pe înţelesul lor. ”Privind copii în ochi eu mă inspir ca apoi sa scriu versuri”, declară poeta.
 Nina Slutu-Soroceanu a pus începutul carierei sale poetice cu volumul  “Şapte poeţi tineri” în anul 1989. Pe parcurs a scris multe plachete cu versuri, majoritatea dedicate celor mici. Iată două câteva din titluri:  “Primii paşi: numărătoare pentru copii, “Împreună cu Binuţu”, “În Papagalia”, “Cum am trăit într-un măr” etc. Cea mai recent apărută este carte întitulată “Castele până la stele” unde scriitoarea ne propune mici “nuvele cu castele” unde reflectă castelele copilăriei sale inspirându-se de la Cetatea Sorocii vizitând-o împreună cu părinţii ei.
Fiind inspirată de atmosfera ce domnea în sală şi soarele de afara, Nina Slutu a recitat versuri din cărţile sale pentru copii. Una din ele se numeşte “Am vorbit cu florile” este o poezie frumoasă despre primăvară, despre flori şi despre mamă. Florile prin candoarea lor ne trezesc sentimente alese. În poezia sa “Unde se întâlnesc copii” poeta ne sugerează că cel mai potrivit loc pentru întâlniri este biblioteca, deoarece biblioteca este un templu unde fiecare carte este o enigmă. Bibliotecilor Nina Slutu i-a consacrat deja patru poezii.
“La biblioteca noastră eu descopăr
Cărţile sunt ca o fereastră
O fereastră în paradis...”(poezia “La bibliotecă”)

Scriitoarea a vorbit celor prezenţi în sală despre așa calităţi umane ca dragostea faţă de părinţi, fraţi, surori, şi faţă de fraţii care nu cuvântă – animale. Foarte frumos a povestit despre copilăria sa, despre verile care au fost petrecute în grădina buneilor, şi despre copacul de măr în care petrecea multe clipe frumoase, recitind cărţile preferate, ori pur şi simplu visând cu ochii deschişi. Aceste momente au fost reflectate în cartea sa „Cum am trăit într-un măr”, cu adresă bine definită pentru elevii claselor primare.  Cu diverse întrebări, domnia sa a provocat publicul la discuţie. Iată doar câteva din ele: „Cum vă închipuiţi voi o soră, sau un frate bun?” Pavlusi Valeria, elevă a Gimnaziului nr. 53  a vorbit colegilor despre surioara sa “că ea are o soră mare, are 18 ani, o ajută la teme, îi cântă la pian”, de asemenea şi alţi copii au povestit despre cei apropiaţi  cu care se mândresc. “Dar ce vă învaţă părinţii “ a fost altă întrebare, la care toţi copii au ridicat mâinile, cu dorinţa de a relata despre părinţii lor care sunt cei mai importanţi şi cei care îi învaţă numai lucruri bune şi frumoase.
Pe tot parcursul activităţii Nina Slutu-Soroceanu  a vorbit copiilor despre nişte lucruri simple la prima vedere dar extrem de importante. Dragoste faţă de patrie, faţă de părinţi, faţă de natura ce ne înconjoară şi care trebuie să fie păstrată pentru următoarele generaţii. Ea le-a vorbit copiilor despre familia în care a crescut, fiind nouă copii la părinţi ei au învăţat multe unul de la altul. Şi acest fapt a impulsionat-o să scrie versuri pentru copii, pentru că ei au un simţ acut al curiozităţii şi totdeauna vor să înveţe mult.
Copiii au ascultat cuminţi, versurile şi amintirile scriitoarei, dar pe parcurs au apărut foarte multe întrebări pe care elevii au dorit să le adreseze domniei sale. Ele au fost diverse, pe ei îi interesa când a fost scrisă prima poezie, ce a inspirat mai mult scriitoarea, de ce a ales să scrie pe aşa teme? Tuturor celor interesaţi Nina Slutu le-a răspuns la întrebări şi le-a dăruit din cărţile sale.
La finalul discuţiei scriitoarea a îndemnat pe copii prezenţi în sală să fie buni, iubitori de carte, să vină la biblioteca pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele şi a avea rezultate mari la şcoala, şi pentru viitor cine ştie poate devin şi ei scriitori. “Am făcut azi o gimnastică spirituală şi notez pe toţi prezenţi în sală cu nota zece”  a fost concluzia scriitoarei Nina Slutu-Soroceanu. 
            În speranţă că Binele nu poate fi învins cei prezenţi au plecat pentru a reveni din nou în lăcaşul unde trăiesc cărţile care aşteaptă mereu cititorii.