miercuri, 27 martie 2013

Poezia ce se urcă spre cititor


Vitalie RĂILEANU,
director, Filiala ,,Onisifor Ghibu''
Corina STAVILA,
bibliotecar, Filiala ,,Onisifor Ghibu''

Şi în acest început de mileniu trei, cititorul este foarte atent la naşterea noilor versuri, tresărind de fiecare dată. Lăsând deoparte monologul hamletian pentru mai târziu, el (cititorul acestui mileniu!) se pregăteşte să măsoare calităţile nebănuite ale Poeziei, Picturii şi Muzicii. Strigătul vieţii e mai puternic decât îndoielnica prezenţă a trecerii timpului.Fapt confirmat de un nou eveniment artistic, din şirul celor mai excepţionale ce au loc în incinta Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'', s-a desfăşurat vineri, 22 martie 2013 în cadrul şedinţei Clubului poeţilor desculţi. Seara a evoluat sub semnul unui amalgam de genuri artistice: poezie, muzică, pictură, actorie... Astfel, Sala Nuciferă a Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'' a găzduit poeţi, interpreţi, pictori, actori şi, desigur, pe toţi cei pasionaţi de Arta frumosului.

La început contactul cu cei prezenţi îşi formează viitorul în rândul cititorilor Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu''. Confruntarea, contemplarea, conştientizarea se face prin schimb continuu de informaţie şi tatonare. A şti, a cunoaşte, a învăţa, a aprecia (sic!), mai întotdeauna reprezintă pentru raţiune, pentru minte ore nesfârşite de constatare. ,,dar regula jocului este să ne refacem uitând de oboseală'' – îşi spun cei prezenţi.

Genericul manifestării Macaranu a fost ales întâmplător. Acesta simbolizând o scară valorică cu ajutorul căreia publicul decide cine se ridică şi cine coboară în procesul de creaţie. Publicul e cel care determină ce loc ocupă fiecare creator în societate.

Tânărul poet Artiom Oleacu a debutat cu o serie de poezii, recitate de actorii Alexandra Bobu, Alexandru Rusu, Daniela Herţa, Denis Chirtoacă, Ion Coşeru, Irina Vacarciuc, Ronin Terrente. Artiom Oleacu este actor la Teatrul ,,Satiricus”, care scrie şi poezie nestandartă contemporană. Vă propunem o poeziea tânărului poet:

Macara (Artiom Oleacu)

vine o macara
se apropie
trimit doua mesaje
se îndepărtează

caraghioasă
undiţa
intră în apă
mă trage sus

cârligul ei enorm
planează
deasupra oraşului
speriat
scot limba afară
spăl petele de petrol în jurul gurii
salut fiecare pasăre
privesc
o tigaie încăpătoare
din fier
marea
băltoaca murdară
pământul
acoperit cu icre.

De asemenea, în sală au fost expuse pânzele a patru pictori, elevi ai Liceului Academic de Arte Plastice ,,Igor Vieru”: Antoniu Alexandru, Botezat Constantin, Emilianov Iurie şi Popa Vlada. Tinerii au participat la diferite concursuri de artă, atât naţionale, cât şi internaţionale, dintre care în România, Rusia, Croaţia, Polonia, Belgia.

Atmosfera a fost înviorată de interpreta Angelina Mistreţ şi trupa ,,No Shagga''. Tânără şi ambiţioasă, Angelina Mistreţ s-a confesat ,,cânt, compun, dansez, nu dorm nopţile... şi nu mă despart de chitară”.

Pe final cei prezenţă au înţeles că toate cele create de ei sunt influenţate nu numai de timpul care trece şi de intenţiile noastre. Intenţii care se nasc ca şi când până atunci nici nu ar fi existat.