marți, 19 martie 2013

Un nou Program pentru promovarea şi dezvoltarea lecturii la Filiala V. Bielinski


Anastasia Gudima, șef oficiu,
Filala V. Bielinski

Biblioteca este spaţiul unde utilizatorii trebuie să găsească ceva frumos, atrăgător. Pe tărîmul bibliotecii se pot obţine multe cunoştinţe şi informaţii în diverse domenii. Enciclopediile, dicţionarele, glumele, snoavele, poeziile, romanele, eroii zglobii din poveşti aşteaptă să fie citiţi. Utilizatorii sunt mereu în aşteaptare ca biblioteca să  li ofere servicii, programe inovative, care au rolul de dezvoltare a personalităţii umane.

Lectura cărţilor devine în zilele noastre o activitate la îndemîna tuturor, şi după cum cerinţele societăţii o impun, ea trebuie să se constituie o activitate cotidiană fundamentală, deoarece contribuie la îmbogăţirea vieţii fiecăruia dintre noi. Filiala V. Bielinski pentru utilizatorii săi are diverse tipuri și forme de activităţi cu publicul, organizate pentru comunitate cu statutul ocupațional, social, de vîrstă. Dar, pentru ca apropierea de carte şi lectură să devină o deprindere zilnică şi, mai mult, ca plăcerea de a citi să devină o necesitate dorită şi trăită, ea trebuie cultivată înainte chiar de învăţarea alfabetului, prin preocuparea permanentă a celor care contribuie la dezvoltarea gustului pentru lectură. 

Deci,  Filiala V. Bielinski caută posibilităţi de a promova lectura şi imaginea bibliotecii, şi o face desigur prin intermediul cărţii și blogului. Este o încercare rodnică, vom întreprinde să realizăm un Program cognitiv  nou cu  Сlubul “Deceluşii” pentru preşcolari 3 – 6 ani.

Scopul:
·        Promovarea lecturii pentru preşcolari;
·        Identificarea preferinţelor pentru lectura copiilor;
·        Promovarea imaginii bibliotecii publice.

Atingerea scopului va fi prin realizarea următoarelor obiective:
·        Organizarea lecturii prin valoarea cărţii tradiţionale.
·        Dezvoltarea spiritului de colaborare cu grădiniţele prin lectura pentru preşcolari.
·        Promovarea şi susţinerea lecturii în comunitate.

Forme, metode  petrecute în cadrul Programului cognitiv – Clubul “Deceluşii”:
·        Prezentarea seriei OARE DE CE ?
·        Oră de lectură;
·        Expuneri/dezbateri;
·        Expoziţii de carte.

Programul va fi organizat trimestrial cu grădiniţele ce colaborează cu biblioteca. Pentru copii va fi un suport informaţional interesant de cunoaştere și vor avea ocazia să înţeleagă răspunsul la mai multe întrebări care probabil i-au framîntat, cum ar fi: OARE DE CE?... De ce este marea sărată? De ce săpunul face spumă ?
 
E firesc că biblioteca în mod mai mult sau mai puţin îşi  propune  să descopere cititorul şi să cunoască cerinţele de carte. Cartea şi biblioteca pentru copii, fiind mesagerii ai cunoştinţelor, constituie întotdeauna o atentă preocupare pentru cititorii de diferite vîrste și interese. După noi, biblioteca pentru copii este un izvor cu apă limpede, capabil să dezvăluie această comoară nepreţuită micilor cititori cu multă dragoste, de aici ei pleacă mai bogaţi spiritual, cu dorinţa de a reveni la această cetate a cunoştinţelor.

Să sperăm că program cognitiv propus de Filiala V. Bielinski va da rod în viitor.