marți, 9 aprilie 2013

Atelierul Naţional Catalogarea, indexarea şi clasificarea documentelor de muzică tipărită


Joi, 29 martie 2013, a avut loc Atelierul Catalogarea, indexarea şi clasificarea documentelor de muzică tipărită.
Organizatori: Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova Secţiunea Biblioteci Universitare, Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Camera Naţională a Cărţii, Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. Atelierul de lucru s-a desfăşurat în Sala Senatului AMTAP.
Obiectivele acestui atelier de lucru au fost: profesionalism, calitate, respectarea standardelor în realizarea proceselor tehnologice de bibliotecă.
Atelierul a adus  experienţe diferite şi complementare necesare desfăşurării unui dialog profesionist pentru că a aşezat la aceeaşi masă de discuţii bibliotecari, reprezentanţi ai diferitor instituţii bibliotecare. Pe parcursul a patru ore au fost analizate cele mai frecvente probleme procedurale, cazuri dificile cu care se confruntă bibliotecarii, au fost discutate cîteva dintre cele mai importante recomandări pentru îmbunătăţirea proceselor tehnologice, în vederea respectării standardelor de specialitate la catalogarea şi clasificarea documentelor de muzică tipărită.
În cadrul Atelierului au participat reprezentanţi ai Camerei Naţionale a Cărţii, Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi, Bibliotecii Municipale „B P. Hasdeu”, Bibliotecii Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”, Bibliotecii Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.
Atelierul a contribuit, în mod relevant, la îmbunătăţirea proceselor tehnologice, la realizarea schimbului de experienţă, comunicare profesională, formare continuă într-un domeniu specializat. Este important faptul că pentru prima oară s-au pus în discuţie la nivel naţional subiecte ce ţin de colecţiile specializate din diferite tipuri de biblioteci.
Formarea în cadrul atelierului a fost realizată de către Valentina Chitoroagă, director general Camera Naţională a Cărţii, Lina Mihaluţa, director adjunct Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. De asemenea, reprezentanţii gazdei Atelierului, Natalia Beshmelnova şi Natalia Kulinski au pus în discuţie clasificarea şi catalogarea în baza unor exemple din bogata colecţie de documente a serviciului Documente de muzică tipărită a Bibliotecii AMTAP.
Subiectele discutate:

  ۗ  Standarde şi acte de reglementare în domeniul catalogării şi clasificării documentelor de muzică tipărită. Exemple de catalogare şi clasificare. 
  ۗ  Catalogarea, clasificarea şi indexarea documentelor de muzică tipărită în programul TinLib: experienţa Bibliotecii universitare din Bălţi. 
  ۗ  Exemple de catalogare şi clasificare a documentelor de muzică tipărită în cadrul colecţiilor AMTAP.

Participanţii au beneficiat de portofolii cu informaţii utile la tema Atelierului.