miercuri, 3 aprilie 2013

Biblioteca “Ovidius” împreună cu scriitoarea Nina Slutu-Soroceanu în vizită la Şcoala Internat–Auxiliară Nr. 5


Victoria Cebanu,
şef oficiu, Filiala „Ovidius”

           
  Scopul acestei zile este de a însufleţi dragostea de carte şi de a îndrepta atenţia copiilor către cărţi, fiind un  prilej ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. Printre acţiunile  desfăşurate în această zi la bibliotecă se numără  organizarea expoziţiilor de carte la  Oficiul copii, întâlniri cu scriitorii, reviste bibliografice.
Ziua de 2 aprilie este a 92-a zi a calendarului gregorian, dar nu aceasta este o semnificaţie atât de importantă, sunt alte două prilejuri de a atenţiona opinia publică  asupra importanţei acestei zile. Cu scopul de a coagula eforturile mondiale în promovarea înţelegerii şi sesizării opiniei publice asupra problemelor sociale ale persoanelor cu autism  şi  ale familiilor acestora din decembrie 2007 ziua de 2 aprilie a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua  Internaţională de Conştientizare a Autismului. Tot în această zi pe 2 aprilie începând cu anul 1967, în fiecare an, (data naşterii scriitorului Hans Christian Andersen) în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.


Tot astăzi Biblioteca “Ovidius” în colaborare cu Şcoala internat–auxiliară Nr 5 din sectorul  Centru a organizat o întâlnire de suflet  a copiilor cu dizabilităţi mintale din această instituţie cu  scriitoarea  Nina Slutu-Soroceanu. Atât copii cât şi profesorii  prezenţi în sala festivă, unde a avut loc evenimentul, au avut ocazia să-şi exprime admiraţia faţă de autoare şi creaţia sa. Scriitoarea Nina  Slutu-Soroceanu  a prezent cele mai recente cărţi scrise de ea care au apărute pe piaţa editorială şi anume: Cu rădăcinile în vânt; Castele pân-la stele. De asemenea autoarea,  printr-un recital selectat de poezii, cu o deosebită plăcere a prezentat şi cărţile editate din anii precedenţi.  Pe parcursul întâlnirii între scriitoarea  Nina Slutu-Soroceanu şi copiii prezenţi s-a creat un dialog despre personajele prezente în cărţile sale, unde copiii prezenţi la activitate s-au regăsit pe sine. Elevii, ghidaţi de profesorii  lor, au pregătit un recital de poezie, făcând o surpriză plăcută autoarei.  Spre finele activităţii copii au dorit să afle cât mai mult din biografia autoarei şi creaţia literară, punându-i întrebări pentru a-şi satisface curiozitatea.
            Biblioteca “Ovidius” a venit la această întâlnire cu o donaţie de carte pentru biblioteca Şcolii internat–auxiliară Nr 5, sperând că aceste cărţi vor  fi  de un real folos copiilor şi un suport în procesul didactic la orele de clasă,  dar şi o sursă  de lectură în timpul liber, bucurând atât copii cât şi profesorii. La sfârşitul acestei activităţi Directorul şcolii Domnul Anatol  Târnou, a mulţumit scriitoarei pentru bunăvoinţa domniei sale de a veni la ei, sperând la o nouă reîntâlnire, a mulţumit şi colaboratorilor Bibliotecii “Ovidius” Victoriei Cebanu şi Nataliei Ghimpu în organizarea acestei întâlniri  şi pentru donaţia de carte oferită.