luni, 15 aprilie 2013

„Hai, măi fraţi, şi-om trăi bine!”. Un spectacol de zile mari în memoria Tatianei Sofronovici


Duminică, în ziua Buneivestiri (stil vechi), cu înţelepciunea cântecului „Hai, măi fraţi, şi-om trăi bine!”, la Liceul Teoretic „Hyperion” din Durleşti, a avut loc un spectacol folcloric deosebit, în memoria interpretei de muzică populară, regretata Tatiana Sofronovici, pedagod înnăscut, artist însufleţit, conducător artistic al ansamblului folcloric "Ţărăncuţa" din Durleşti. La temelia "Ţărăncuţei", aflăm mai târziu, a pus umărul şi colectivul pedagogic al grădiniţei de copii nr. 2 din Durleşti, unde Tatiana Sofronovici a activat în calitate de educatoare mai mulţi ani.
O frumoasă, dar şi tristă sărbătoare de comemorare a interpretei, Tatiana Sofronovici, prefaţată de videoclipul „Hai, măi fraţi, şi-om trăi bine!” cu Tatiana în prim-plan. Cântecul, interpretat, a răsunat în sală ca un avertisment, ca un „rămas bun” de la cei dragi, fiind şi realizat în cadrul drag al familiei... Şi versurile de „adio iubit-o” al îndureratului Ştefan Sofronovici au ridicat gândurile prezenţei din sală la ceruri... Aşa a început spectacolul... şi cu apariţia în scenă a prezentatoarei, Silvia Grădinaru, redactor la Radio Moldova 1.
O dispariţie durută şi, relativ, proaspătă, căci cu puţin timp în urmă Tatiana a fost pomenită la parastasul de jumătate de an… Acum, la 3 aprilie, ar fi împlinit 54 de primăveri.
La acest spectacol al cântecului folcloric au participat oaspeţi dragi durleştenilor, dar şi foşti prieteni de suflet ai regretatei artiste, precum formaţia „Plăieşii” cu Nicolae Gribincea, interpreta Maria Iliuţ, Surorile Osoianu, cobzarul Sergiu Diaconu cu soţia şi cele două fete-artiste, grupurile vocale de fete şi băieţi de la Liceul Teoretic „Hyperion” – „Izvoraşul” şi „Haiducii”, colective îndrumate de Ecaterina Varzari, Ana Ralea şi Pavel Semcov.
„Ţărăncuţa”, frumosul colectiv în care a cântat, peste două decenii, regretata Tatiana Sofronovici şi pe care l-a condus, având mare grijă de ţinuta pieselor repertoriului, de costumul scenic, de prezenţa colectivului în spaţiul social-cultural, alături de alte similare colective, a evoluat la începutul spectacolului şi în final cu un repertoriu deosebit...
Am admirat şi evoluţia soliştilor Anişoara şi tatăl ei, Gheorghe Granaci. Repertoriul artiştilor, prezenţi în scenă, a fost pregătită cu minuţiozitate şi dragoste, iar fiecare colectiv, pe lângă perle folclorice, a prezentat şi cântece pascale.
În finalul spectacolului am avut revelaţia unei frumoase surprize: prezentatoarea, Silvia Grădinaru, ne-a surprins plăcut cu vocea sa extraordinară de interpretă, prezentând publicului din sală o zguduitoare şi excepţională doină…
Casa Mare a scenei a adunat o sală plină de prieteni ai cântecului, ai regretatei Tatiana Sofronovici – durleşteni, chişinăuieni, fraţi şi nepoţi de ambele părţi, oficiali: preotul Andrei Caramalău, parohul mănăstirii Sf. Andrei din Durleşti, Eleonora Şaran, vice-primar de Durleşti, consilierii de Durleşti, Andrei Paladi, Vasile Vasilachi, Valeriu Brăescu, şi, nu în ultimul rând, mama Frăsâna Sofronovici, prietena Bibliotecii „Alba Iulia”, unde vine cu fiul său, Ştefan, la lansări de carte, şi micuţa Melina–Mihaiela Vasilache, o frumoasă şi îndrăzneaţa nepoţică a susnumitului consilier de Durleşti, care scrie cu litere de tipar, joacă şah, vrea să meargă la şcoală şi să cânte în Ansamblul „Ţărăncuţa”.
Am avut satisfacţia unui spectacol impecabil, împletit  cu lacrimi de tristeţe, dar şi cu speranţe de viitor: Ansamblul „Ţărăncuţa” poate aduna multă lume bună într-un eventual festival folcloric de dragul cântecului şi al Tatianei Sofronovici, care atât de mult a iubit cântecul, oamenii, limba română şi familia din care a plecat...
Iar poetului şi folcloristului Ştefan Sofronovici, care a preluat conducerea colectivului, împreună cu Veaceslav Adam, fratele Tatianei, le dorim putere, curaj, rezistenţă şi împlinire. Doamne ajută!
Cu drag pentru familia Sofronovici, din partea echipei Bibliotecii „Alba Iulia” din Chişinău semnează:

Elena CALDARE,
Elena TAMAZLÂCARU