luni, 1 aprilie 2013

LA CULES GHIOCEI


Mila ȘEREMET,
 bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 Deşi iubim iarna cu tot ce aduce ea în fiecare an – omuleți de zăpadă, cadouri în ghetuţe, colinde, brazi împodobiţi, momente de bucurie petrecute la săniuş, aşteptăm cu nerăbdare primele raze de soare primăvăratic. Legendele spun că, luna martie poposind pe meleagurile noastre, înaintea primei flori vestitoare a primăverii, ghiocelul, a înflorit toporaşul. Ghiocelul s-a supărat rău de tot şi între cele două flori a avut loc o luptă. Din ghiocelul rănit, sângele i-a picurat pe zăpadă şi în acel loc a răsărit un ghiocel alb cu pete roşii și de aici a apărut tradiția mărțișoarelor. Dar istorioara noastră a luat nițel o altă întorsătură, dar numai din motivul, ca să vă încingem la creativitate Dragi copii!

Așadar, ce poate fi mai frumos decât un zîmbet de copil ce radiază o lumină lăuntrică, un râs zglobiu ca clinchetul  de clopoțel, niște ochișori ce te pătrund prin puritatea lor și setea de a absoarbe cât mai multe cunoștințe? Anume ei sunt Primăvara acestui popor. Primăvara așteptată cu atâta înflăcărare și speranțe de noi toți, a venit ca o himeră cu soare, iar la piept ne-a prins tandre mărțișoare. Cu viscole ce a tot scuturat cojoacele Babei Odochia, ne-a încântat și ne-a îmbujorat prin imprevizibilitatea sa. Suntem un popor caracterizat prin vaste și bogate datini și obicee pe care ne străduim să le transmitem generațiilor ce ne urmează, și dacă tot vorbim despre creativitate, tradiție, primăvară apoi dorim să vă spunem că avem o colaborare fructuoasă cu grădinițele din sector, prin programul extramuros „Povestea vine la tine” și „Ora poveștilor”. Respectiv, noi cei de la Filiala „Transilvania” ne-am propus să implementăm, să familiarizăm și să altoim dragoste micuților cu care conlucrăm prin parteneriat, pentru valorile naționale.
            Astfel, împreună cu copiii grupei pregătitoare a grădiniței nr. 161, ghidați de doamna Veronica, un om cu o inimă mare, adorată de micuți, am jucat de minune piesa Primăvara propusă de noi, dând dovadă de ingeniozitate și o mare dorință de a se manifesta cât mai activ.
            Pe fundalul cântecului fredonat de copii Vine primăvara, apare însăși Primăvara, (o fetiță Beatrice, cu coroniță și cu un coșuleț cu flori în mânuță), la un moment dat își face apariția Vifor Negru, pe care l-a reprezentat Sebastian, răpește primăvara și o duce la palatul său. Din lacrimile pline de tristețe și suferință ale primăverii s-a născut ghiocelul, cel ce trezește natura la o nouă viață. În urma răpitorului pornește Dragobete-Eduard, care îl învinge pe Vifor Negru, omoară balaurul cu șapte capete (balaurul nostru era format din șapte baloane pictate în chip de balaur), ce păzea Primăvara. De bucurie că a biruit binele, copiii au pornit la cules ghiocei, ce creșteau sub un copac cu păsări. A fost un recital de frumoase poezii și cântece despre ghiocei și păsări călătoare. Am încheiat spectacolul cu cîntecul Mărțișor-din-di-lin. Merită menționați eroii principali ai spectacolului: Beatrice, fetiță cu cosițe - primăvara; Sebastian, Vifor Negru - răpitorul Primăverii, Eduard, Dragobete cel Viteaz - fiul babei Odochia și salvatorul Primăverii, Fabian, ghiocelul născut din lacrimile Primăverii. Ne-am bucurat cu toții de reușita spectacolului si de succesul avut de micuți artiști. Ne-am luat rămas bun cu condiția de a ne revedea pentru noi realizări.