luni, 8 aprilie 2013

,,Moldovenii în tranziţie'' de Dan Nicu


Valeria Beţivu, şef oficiu,  
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’


„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este
  ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”
(Nicolae Iorga)

            
O carte proaspăt apărută la editura ,,FOCUS’’ şi recent lansată la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’despre situaţia Republicii Moldova din 1990 până în prezent, ne pune pe gânduri: Ce e cu noi? Ce ni se întâmplă? Încotro mergem naţiune? Încotro ne duc valurile necruţătoare ale vieţii şi istoriei? Ce e cu a acest stat Republica Moldova, care nici după două decenii, nu se poate consolida, fiind mereu în derivă orientat ba spre est ba spre vest, dar realmente bătând pasul pe loc.
Autorul acestei cărţi, Dan Nicu este născut în toiul desfăşurării Mişcării de Renaştere şi Eliberare Naţională, la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. A copilărit într-o societate în care ştirile pe care le auzea la televizor sau la radio erau străbătute, ca un fir roşu de două cuvinte: criză  tranziţie. Poate că nu aceste două cuvinte erau cel mai des utilizate dar mie personal zice autorul mi se întipăriseră în minte şi mă intrigau.
        Amintirile care i-au rămas tipărite în memorie din perioada 1997-2001 l-au determinat, în mare măsură să scrie acestă carte ,,Moldovenii în tranziţie’’
            
A fost o lansare cu succes deoarece mai rar se scriu cărţi de aşa gen, şi se spun lucrurilor pe nume. Dan Nicu a avut curajul să vorbească despre o tranziţie moldovenească, despre evoluţiile politice, sociale şi economice din Republica Moldova în perioada lui Mihail Gorbaciov la conducerea URSS şi de după declararea de independenţă din 1991 a Republicii Moldova.
            La lansare au fost alături de autor prieteni, scriitori, publicişti şi i-au adresat felicitări pentru capacităţile şi calităţile de excepţie cu care a intrat în istorie. Scriitorului Vladimir Beşleagă care este şi prefaţatorul cărţii, ne sugereză să citim cartea şi vom afla câteva dintre soluţiile ce ne-ar putea readuce în matca neamului nostru, ce ne-ar putea reda încrederea că acest vis sfânt al nostru are şanse de a deveni realitate... Cum? Când? Căutaţi răspunsul în carte.