sâmbătă, 6 aprilie 2013

Oamenii - Brandul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: VLAD POHILĂ!


 Pe dl Vlad Pohilă l-am cunoscut mai bine în anturajul Bibliotecii Municipale                     “B.P. Hasdeu”, unde activez şi actualmente. E şi firesc, de ani buni Domnia SA trudeşte în calitate de lector, apoi redactor – şef la revista de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării “BiblioPolis”, editată de Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” din Chişinău. Suntem, deci şi colegi. Dar, mai multă lume bună, cunoaşte, cu siguranţă, că dl Vlad Pohilă este şi un prieten fidel şi drag al Bibliotecii “Alba Iulia” din Chişinău. Fie că îi este drag numele bibliotecii, echipa sau activităţile pe care aceasta le desfăşoară, aşa sau altfel, dar mulţi liceeni, studenţi, alţi tineri şi mai puţin tineri vizitatori ai bibliotecii noastre au avut ocazia să-l asculte, să-l admire, să discute tet-a-tet cu Domnia sa aici, la Buiucani. Dl Vlad Pohilă ne moderează, cu mult suflet, toate manifestările literar-culturale de amploare, dar în special, pe cele cu tematică istorico-patriotică. Şi nu numai moderează, dar, de fiecare dată vine cu câte un invitat special – Olga Chojnacka, Consul la Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, Constantin Rusanovschi, Preşedintele Asociaţiei PRO Basarabia şi Bucovina din Oneşti, judeţul Bacău, originar din Basarabia, naistul Vasile Iovu, actriţa Ninela Caranfil, profesorul Vasile Şoimaru şi alţii. Şi tot, de fiecare dată, vine cu mai multe titluri de cărţi noi apărute pe mapamondul literar, titluri inedite, cu character istorico-literar sau istorico-patriotic, titluri, care completează raftul bibliotecii. Şi face aceste donaţii cu o deosebită plăcere, prezentându-le mai întâi publicului prezent la manifestare, apoi, aşterne îngrijit un autograph, şi volumul devine un bun al tuturor cititorilor.
“Am pus mereu cel mai mare preţ pe Carte şi ca un cadou, fie el primit, fie oferit, la cele mai diferite ocazii, inclusiv – … la nunţi, cumetrii sau la alte evenimente din calendarul vieţii familiale şi a omului în genere…” – mărturiseşte protagonistul nostru într-un articol plasat pe http://www.tiuk.reea.net/13/pohila.html). Citind, recent, sursa de pe net, mi-am dat seama cât adevăr conţine mărturisirea dlui Vlad Pohilă şi cât de adecvată este şi în cazul nostru. Am putea intitula colecţia de carte achiziţionată din donaţiile Domniei sale: Raftul cu cărţi “Vlad Pohilă”.
Am încercat să prezint, aici, o filă din cele, cuprinse în cartea sufletului lingvistului, scriitorului şi omului, VLAD POHILĂ. Să ne trăiţi şi să vă bucuraţi de viaţă alături de cei dragi inimii Domniei Voastre!
LA MULŢI ANI, mult stimate, domnule VLAD POHILĂ!
 Elena CĂLDARE