sâmbătă, 20 aprilie 2013

Portret de bibliotecar: reflecţii în ajun de sărbătoare


Liliana Juc, şef oficiu copii,
Filiala Târgovişte

Graţie instituţiei cărţii avem memoria lumii, memorie care conservă şi ne restituie tot ceea ce umanitatea a creat în evoluţia ei. E o instituţie cu un grad de flexibilitate foarte ridicat, adaptându-se cerinţelor timpului şi servindu-l.
(Ion Onuc Nemeş, director ASTRA, Sibiu)

Cei care sunt străini bibliotecii nu bănuiesc cât de vie este acestă instituţie. Şi chiar în cadrul societăţii informaţionale are rol de importanţă strategică. Definiţia cea mai prozaică, mai simplă, dată bibliotecii ar fi: Biblioteca e ceva fără de care nu se poate.

Dar cum trebuie să fie omul cărţii cel care ţine flacăra înţelepciunii în secolul informatizării? Evident că nu intermediarul dinte raftul de cărţi şi cititor sau cel ce accesează linkuri pe net; nici un împătimit de lectură, lucru deloc neglijabil, nu e suficient pentru a fi bibliotecar. Bibliotecarul de astăzi e portretul unei personalităţi integre.

Profesia de bibliotecar, cum zicea cineva, e de tip vocaţional. Şi mai special e bibliotecarul pentru copii, care trebuie să fie o persoană înzestrată cu abilitatea de-a comunica dezinvolt pentru a ajunge la sufletul micului cititor; o persoană cu dorinţa de a însuşi perpetuu lucruri noi şi cu tendinţa de-a ţine mâna pe pulsul timpului.

În copilărie, doream să mă fac medic pediatru, într-un fel mi s-a realizat acest vis, or biblioteca e un loc de sănătate pentru suflet. Şi niciodată nu stii când lucrurile temporare pot deveni permanente. De zece ani profesez, folosind ca instrument cuvântul (prima mea specialitate) şi cartea.

În meseria mea mă interesează totul – salubritatea spaţiului, poziţia copilului în timpul lecturii, atunci când consultă ceva în sală, manierele de comportare, relaţiile cu semenii, felul de exprimare, predelecţia pentru un anume gen de literatură, motivarea la lectură etc.

Exploarez diverse tipuri de lectură (exploratorie, hipologografică, zapping etc.) ca într-un final, toate activităţile să fie reductibile la verbul a citi. Discuţiile, observarea din timpul vizitelor la bibliotecă, îmi oferă impresii despre potenţialul, posibilităţile de lecturare ale fiecărui utilizator, pe care le valorific pentru a da cele mai adecvate recomandări de lectură. Utlizatorul copil este un protejat al bibliotecii, el beneficiază de ajutor la îndeplinirea temelor pentru acasă, este achitat cu un sfat sau o obiecţie, după caz, – nu o singură dată am fost complice la postere sau proiecte şcolare.

Laborios muncesc la formarea unui cititor informat, cultivat prin intermediul produselor bibliografice (diverse tipuri de lecţii, reviste bibliografice, prezentări de carte), întâlnirilor cu scriitorii, programelor de lectură (ore de lectură, Ora Poveştilor, Lecturile verii, Copii Chişinăului citesc o carte), cluburilor (Micii europeni, Curioşii, E bine să ştim!), iar pentru cei mai tenaci, disciplinaţi beneficiari am organizat panoul Cei mai fideli utilizatori. Toate au impact asupra cititorului şi mă bucură acest fapt: cititorii îşi cunosc drepturile şi obligaţiile, sânt setoşi de carte şi foarte ataşaţi de documentul tipărit (aceasta le poate oferi biblioteca la momentul actual – cartea în formatul tradiţional), Ora Poveştilor e unul dintre cele mai cotate programe, Cluburile de lectură au rezistat în timp, sunt frecventate vara şi în timpul anului cu multă plăcere.

Semănând lumină în sufletele copiilor, sper ca biblioteca îşi va putea îndeplini menirea, acea de a face o comunitate mai bună. Un proverb chinez zice cine nu ştie a zâmbi nu-şi deschide prăvălie, parafrazând aş spune cine nu are vocaţie nu rămâne în Templul Cărţii.