vineri, 12 aprilie 2013

Săptămâna uşilor deschise la Filiala V. Bielinski


Anastasia Gudima, şef oficiu, Filala V.Bielinski

Astăzi, când biblioteca dispune de un patrimoniu inedit de cărţi pentru lectura, când biblioteca lucrează pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale, sunt binevenite organizarea celor mai diverse programe culturale în scopul atragerii utilizatorilor la bibliotecă şi transformarea lor din utilizatori potenţiali în utilizatori reali. În acest scop,  Biblioteca V. Bielinski a desfăşurat Programul Săptămâna uşilor deschise în perioada 25-29 martie 2013, având drept scop prioritar de a promova biblioteca şi serviciile ei.


Cartea și biblioteca sunt mesageri ai cunoștințelor ce constituie mereu o atentă preocupare a cititorilor  de diferite vîrste. De aici ei pleacă mai bogați spiritual, cu dorința de a mai reveni la această cetate a cunoștințelor și a memoriei.

Programul Săptămâna uşilor deschise a fost variat şi bine structurat, iar activităţile organizate au fost foarte atractive pentru copii. În cadrul programului au fost incluse:
  • Prezentări de carte
  • Întâlniri cu scriitorul
  • Masster clas
  • Inaugurarea clubului Deceluşii
  • Vizite colective de la gradiniţă şi liceee.

Vizitele colective de la gradiniţele Nr.62, 75, 85, 87 au fost cu drag primite, iar utilizatorilor le-a fost prezentată biblioteca, fondul cu totalitatea cărţilor de pe raft şi toate serviciile bibliotecii. Copiii au fost deosebit de generoşi, au apreciat frumuseţea şi caldura atmosferei din bibliotecă şi s-au implicat în activităţi: au cântat, au dansat, au recitat poezii.

Cu mare succes a fost desfăşurată întâlnirea utilizatorilor  cu scriitorul C. Dragomir şi criticul literar V. Răileanu. Aceste întâlniri sunt binevenite, având scopul de a-i face cunoscuţi pe utilizatori cu scriitori talentaţi, cu oameni de o imensă valoare culturală. În acest scop liceenii de la Liceul Teoretic "O. Ghibu" clasa a 5-a A și B, precm și de la Liceul Teoretic  "D. Aligheri" clasa 8-a A  s-au adunat cu interes și seriozitate la aceste întîlniri.

O altă activitate atractivă pentru copii s-a petrecut la clubul Micii creatori un master class cu genericul Frumoasa primăvară cu participarea cl. 6 c de la  Liceul Teoretic "O. Ghibu", moderator Tatiana Borodatîi. Copiii au fost curioşi să cunoască ce este o creativitate, cum se confecționează o buburuză din mărgeluşe, însă cea mai importantă a fost  comunicarea între participanți, fără de care activitatea nu ar fi avut succes.

De un  mare succes se bucură inaugurarea Clubului Deceluşii, un club nou cu participarea   copiilor de la grădinița Nr 62, grupa mare, iar  obiectivele principale la  realizarea  acestui club sunt: satisfacerea nevoilor informaţionale ale utilizatorilor, curiozităţilor copiilor, răspunsuri la  diverse întrebări, dezvoltarea interesului copiilor pentru lectură şi demonstrarea rolului promordial  pe care îl are  cartea în activitatea lor zilnică.

Programul Săptămâna uşilor deschise a fost încheiat cu vizita colectivă a copiilor de la gradiniţa Nr.62 grupa mare împreună cu educatoarea Noroc Elvira. Pe lîngă faptul că copii au venit în vizită la bibliotecă au mai venit şi cu o surpriză din partea lor, cu un mesaj de primăvară ce a inclus cîntece, scenete şi  poezii.

Activităţile desfăşurate în cadrul Săptămânii uşilor deschise determină: creșterea numărului de cititori, creșterea circulației cărții şi formarea culturii generale a utilizatorilor. Prin intermediul programului am  demonstrat copiilor că şi ,,cărţile au suflet ”. Credem că activităţile au avut un impact simţitor asupra parteneriaților noștri și sperăm că au rămas impresionaţi de acţiunile planificate şi de serviciile promovate de bibliotecă.  Colectivul bibliotecii noastre are obiceiul de a organiza în fiecare an activităţi noi destinate utilizatorilor potenţiali, reali şi celor fideli bibliotecii noastre