miercuri, 10 aprilie 2013

Spectacolul literar - artistic Ion Creangă - Voievodarul literaturii româneşti


Victoria Cebanu,
 şef oficiu,  Filiala „ Ovidius”

           
 Chiar de s-a finalizat  luna martie, şi deja am parcurs acest timp prin  organizarea unor activităţi  în care  l-am  omagiat pe Ion Creangă - mărţişorul literaturii române, Biblioteca “Ovidius”  a considerat că este actuală  valorificarea  operei marelui povestitor şi în cadrul Săptămânii Lecturii şi Cărţii pentru Copii. Spectacolul literar-artistic “Ion Creangă – Voievodarul literaturii româneşti” s-a organizat din dorinţa de a extinde reflectarea universului crengian. De a  îndemna  copiii  să recitească opera Bunicului din Humuleşti, de a aprecia efortul, sârguinţa şi dragostea copiilor cu dizabilităţi de la Şcoala Internat-Auxiliară nr. 5 prin evidenţierea manifestărilor artistice. Inaugurarea acestei activităţi a pornit  cu improvizarea Casei Mari în incinta bibliotecii. Aici au fost expuse obiecte efectuate manual ce denotă specificul acestei încăperi: icoana acoperită cu prosop, ştergare moldoveneşti, veselă din lut, covoare ţesute care ne-au  readus în anturajul unei case de la ţară. Copiii îmbrăcaţi în straie naţionale moldoveneşti, îndrumaţi de profesoarele d-na Ana Chirtocă şi Eudochia Djumaniazov au venit să le prezinte semenilor săi de la Gimnaziul nr. 41 un spectacol unde si-au arătat dragostea lor faţă de opera lui Creangă. Spectacolul prezentat vizează  educarea respectului faţă  de tradiţiile, obiceiurile, portul naţional, Casa Mare - casa sufletului poporului român cât şi demonstrarea obiectelor ce ţin  de ţesutul covoarelor moldoveneşti practicate de gospodinele noastre care a străbătut decenii. Manifestarea a început cu cântecul “Vine Ion Creangă”  şi poezii dedicate  marelui scriitor, apoi ne-a   purtat printr-o călătorie imaginară prin poveştile lui Ion Creangă. Poveştile Fata babei şi fata moşneagului; Ursul păcălit  de vulpe au fost prezentate în versuri, care au trezit  o curiozitate şi admiraţie printre rândurile spectatorilor. Apoi a urmat teatralizarea unor  fragmente din Amintiri din copilărie: Pupăza din tei, La cireşe etc. Foarte hazliu şi expresiv a fost demonstrată Povestea unui om leneş, această înscenare a adus pe buzele copiilor zâmbete şi emoţii plăcute. Ghicitorile propuse la sfârşitul scenetelor au  mărit interesul şi au mobilizat  atenţia   celor prezenţi  de a da un răspuns corect şi cât mai rapid, copii au demonstrat  o cunoaştere complexă a creaţiei literare.

             Pentru a face o surpriză copiilor de la Şcoala internat - auxiliară, care au prezentat acest spectacol frumos, elevii de la Gimnaziul nr. 41 însoţiţi de Dna învăţătoare Valentina Arseni, au venit şi ei cu varianta proprie de prezentare  a povestirii ”Pupăza din tei”, lăsându-i pe copii plăcut surprinşi de intenţia lor.
            Activitatea de astăzi a demonstrat încă o dată în plus că copiii cu cerinţe educaţionale speciale se descurcă de minune şi pot demonstra aptitudini muzical-artistice într-o atmosferă caldă şi binevoitoare nefiind marginalizaţi de ceilalţi din jur.  Sperăm că efortul nostru de atragere şi includere a copiilor cu dizabilităţi în şirul  de acţiuni şi diverse activităţi ale bibliotecii va demonstra şi va sensibiliza opinia publică. Incluziunea acestora nu trebuie să fie la un discurs declarativ ci trebuie să fie promovată şi pusă în practic, schimbând atitudinile noastre personale şi a celorlalţi  copii vizavi de cei mai trişti ca noi. Evenimentul a avut drept scop şi trecerea în revistă a acţiunilor întreprinse de noi pentru a facilita şi în continuare procesul de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi în spaţiu comunitar. Credem cu certitudine că este o cauză comună şi de un bun simţ a tuturor.