luni, 8 aprilie 2013

Un hobby neobişnuit - păpuşile

Ecaterina Nedzelschi, director, Filiala “A. Mickiewicz”



Filiala polonă “A. Mickiewicz” găzduieşte o expoziţie neobişnuită: colecţia de păpuşi a doamnei Irina Timerkan. Această pasiune a început cu 15 ani în urmă, când a primit în dar două păpuşi din Japonia. Îmbrăcate în haine naţionale - kimono, aceste păpuşi sunt aproape în fiecare casă japoneză. Ele sunt percepute ca un simbol al unei case care ocroteşte familia, aduce linişte şi bunăstare.
După acele păpuşi au apărut altele – dăruite sau cumpărate. Visul din copilărie a autoarei, de a avea multe păpuşi frumoase, treptat s-a realizat. Irinei de mică i-a fost drag să coase hăinuţe păpuşilor. Aşa că unele păpuşi au mai multe schimburi de haine.
Astăzi în colecţia Irinei sunt peste 150 de păpuşi. Un loc aparte ocupă păpuşile în straie naţionale – din Moldova, Polonia, Rusia, Spania, Estonia, Caucazul de Nord, Ucraina, Germania, dar şi din Peru, Mexic, Franţa, Italia, China.
            Pasiunea de a aduna păpuşi o duce la pieţele second hand. Acolo cumpără păpuşi vechi, chiar deteriorate, fără o mâină sau picior. Vine acasă, le restaurează şi alege haina respectivă dintr-un catalog Kukly v nacional΄nyh kostûmah. Din bucăţele de stofă, dantelă, panglici, mărgele, piele, nasturi etc., le coase rochii fetelor şi costume băieţilor.
Prietenii cunosc pasiunea Irinei şi deseori îi fac cadou câte o păpuşă. Cosând haine naţionale Dumneaei studiază şi cultura altor popoare şi călătoreşte imaginar prin alte ţări.
            Familia: mama, soţul şi feciorul de 10 ani o susţin în toate, se mândresc cu ea. Acasă toate păpuşile sunt aranjate în câteva dulapuri cu sticlă şi admirate de prieteni şi oaspeţi.
            La expoziţia din biblioteca “A. Mickiewicz” sunt prezentate 36 de păpuşi şi 8 tablouri brodate. Broderia este încă un hobby al Irinei. Nu se grăbeşte să finiseze lucarea, caută aţe potrivite la culoare, nuanţe necesare pentru a realiza o broderie reuşită.
Autoarea ne-a mărturisit că nu se lasă de acestă pasiune, care-i aduce bucurie.
            Biblioteca a organizat excursii la expoziţie pentru elevii ciclului primar al liceelor – parteneri. Copiii s-au bucurat enorm.
            Invităm pe cei interesaţi să viziteze filiala polonă şi să admire expoziţia de păpuşi.