vineri, 5 iulie 2013

Călătoria lui Radu în Țara Poveștilor

Aglaia Iepure, Biblioteca ”Ovidius 

 Pe 3 iulie la Biblioteca la Publică “Ovidius” a avut loc prezentarea de carte: „Călătoriile lui Radu în Ţara Poveştilor” autori Ina Moldovanu, Ana Brăiescu, activitate planificată în cadrul Programului ”Lecturile Verii - 2013”. Această carte a fost scrisă în colaborare cu psihologul Ina MOLDOVEANU, o carte recomandată atât pentru copiii cât şi pentru maturi. Conţinutul educativ al mesajului textului oferă posibilitatea tuturor de-a lectura această carte în mod special: „pedagog-copil”; „părinte-copil”; „psiholog-copil” „bunei-copil” La prezentarea acestei cărţi au fost prezenţi partenerii generali ai Bibliotecii Tabăra de vară de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” „Tabără Vitejilor” cum s-au numit copii, printre care s-au numărat şi câţiva cititori fidelii ai biblioteci. Activitatea a început cu prezentarea fiecărui copil în scopul că poate autoarea îl va întâlni pe acel băieţel pe nume „Radu” despre care se vorbeşte şi în carte, dar nu a fost să fie. Pentru al face prezent şi pe „Radu” au fost selectaţi copii-pictori care au fost rugaţi să-l deseneze pe Radu aşa cum l-au cunoscut ei lecturând cartea. Copiilor le-a reuşit foarte bine desenul. Întrebând-ui dacă a fost greu, Dumitru a spus: ”nu, deoarece ne-am folosit de imaginaţia noastră şi am desenat cum ştim noi mai bine”. Pe lângă acest grup au mai fost create încă trei Echipe, fiecare echipă iniţial şi-a ales un lider, mai apoi printr-un joc aplicat de către ajutorii de încredere a doamnei Ana au  selectat câteva capitole din carte şi le-au ascuns fiecare într-un balon de culori diferite, liderul echipei a ales unul din el astfel: Grupul nr. I trebuia să ne vorbească despre capitolul Orăşelul Bucuriei; Grupul nr. II  despre capitolul Cetatea interesului; Grupul nr. III despre capitolul Dealul mirării;

La finalul primului exerciţiu de lucrul în grup, copiilor li s-a mai dat încă un exerciţiu pe baza celor discutate deja. Pe o coală de hârtie au scris cu litere majuscule câte o însuşire pentru personajul principal Radu. Şi la această activitate copii au dat dovadă de multă energie şi interes. La iniţiativa Doamnei BRĂESCU la finele activităţii au venit doi copii care i-au uimit pe toţi cei prezenţi la această activitate, prin talentele pe care le posedă. Un moment deosebit a fost al Alinei GÂSCĂ, care a organizat o expoziţie de lucrări brodate manual de ea însăşi: „Peisaj de iarnă”, „Puişori”, „Căluţul lui Barbie”, „Îngerul mamei păzitor”, „Iepuroaica gospodină” ş.a. Alina a prezentat și o lucrare care urmează să fie finisată  „Cetatea interesului” ce reprezintă imaginea de pe fundalul cărţii „Călătoria lui Radu în Ţara Poveştilor”. Această lucrare ea  a promis că o va face cadou doamnei autoare.

Cel de-al doilea invitat a fost Micolo REABOI, elev la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Chişinău, participant la al treilea festival de muzică din Regenzburg Germania, care a interpretat mai multe piese la acordeon: Vals, Mioriţa,Trei purceluşi, Valsul fulgilor. Piesele interpretate au fost foarte mult apreciate la Bibliotecă primind aplauze bine meritate din partea publicului.

Dar asta nu e tot mici noştri viteji nu au plecat până nu i-au adresat şi un şir de întrebări doamnei autoare. Curioşi au ţinut să o întrebe ce a făcuto să scrie această carte? Autoarea a răspuns foarte sincer: ţin mai întâi să menţioneze că nu mă consider scriitoare, experienţa acumulată de-a lungul timpului în postură de bibliotecar m-a făcut să scriu carte, dar foarte mult am fost inspirată de copii.”

Autoarea a mai mulţumit tuturor celor prezenţi şi a spus că se bucură foarte mult pentru realizarea acestei activităţi, sperând şi de data aceasta copii o vor ajuta să mai completeze această carte.