vineri, 12 iulie 2013

Mihai Eminescu un univers deschis la Biblioteca „Ovidius”

Viorica Moraru, Natalia Ghimpu
Filiala Ovidius
Literatura noastră a avut de-a lungul timpului parte de poeţi adevăraţi şi deosebiţi de talentaţi, care ne-au lăsat o operă minunată de care putem fi întotdeauna mândri. Deasupra tuturor însă, a strălucit mereu o stea, Luceafărul poeziei româneşti, o stea care nu se va stinge niciodată - Mihai Eminescu.  Cu prilejul a 163 de ani de la naşterea poetului  la Filiala Ovidius s-a dat start Programului Eminesciana în cadrul căreia sau desfăşurat mai multe feluri de activităţi însoţite de diverse expoziţii de carte. Printre primele activități a fost prezentarea de carte Ce-o fi vorbit oare Eminescu şi Creangă autor Dumitru Mămăligă.  Este o nuvelă pentru copii şi adolescenţi  în care autorul a dorit să reînvie plimbările şi discuţiile dintre Eminescu şi Creangă. Dornici de a afla tainele mărturisirilor şi momentele de bucurie a acestor doi mari scriitori au fost elevii clasei a IV-a de la Gimnaziul nr. 41. Interesul copiilor  le-a trezit nu numai dialogul şi discuţiile, dar şi descrierea frumoaselor seri de vară cu lună plină, bojdeuca, prispa, plăcintele, ulicioarele şi mahalalele. Prezentul volum este parte componentă a Colecţiei Din viaţa oamenilor de geniu şi ne familiarizează cu felul de a gândi, felul de a discuta şi felul de a proceda a marilor scriitori români Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Copiilor le-a plăcut enorm prezentul volum aflând lucruri noi despre relaţia de prietenie a acestor doi mari genii ai literaturii române.
Următoarea activitate a fost Ora de lectură  Pe urmele lui Eminescu (Program extramuros pentru persoane dezavantajate Împreună cunoaştem mai mult). Mihai Eminescu în operele sale a desfăşurat mai multe subiecte: dragostea, femeia, fenomenele cosmice, natura etc. Natura este întâlnită în majoritatea operelor lui Mihai Eminescu, este singura care îi cunoaşte secretele şi singura care îl înţelegea în momentele sale de tristeţe şi de singurătate. În poeziile  pentru copii Eminescu redă sentimentele de bucurie Codrule, codruţule, Ce mai faci, drăguţule? Că de când nu ne-am văzut Multă vreme au trecut..,. precum şi sentimentul de tristeţe Ce te legeni, codrule, Fără ploaie, fără vânt Cu crengele la pământ ?  - prin descrierea codrului în diferite anotimpuri. Este foarte important, pentru copiii de la Scoala auxiliară Nr. 5 (copii cu dizabilităţi) ca să conştientizeze, prin versurile lui Mihai Eminescu, că Numai omu-i schimbător, Pe pământ rătăcitor, dar natura e veşnică Iar noi locului ne ţinem, Cum am fost, aşa rămânem: Marea şi cu râurile, Lumea cu pustiurile, Luna şi cu soarele, Codrul cu izvoarele. Volumul Unde eşti copilărie? de Mihai Eminescu a fost propus spre lectură celor 17 participanţi, fiind cei mai buni elevi de la Şcoala auxiliară Nr. 5 şi putem afirma că  mesajul de a păstra natura a fost recepţionat prin înţelegerea, prin recitarea cu suflet  a versurilor din această carte. Scopul Filialei Ovidius de a cultiva dragostea faţă de opera lui Mihai Eminescu paralel cu cultivarea dragostea faţă de natură şi-a atins scopul prin înscrierea în rândurile beneficiarilor a mai multor elevi pentru a lectura opera marelui poet naţional Mihai Eminescu.
Promovarea operei lui Eminescu s-a desfășurat și în cadrul Programului Ora Poveştilor care are loc  în fiecare zi de joi la filiala Ovidius. În luna iunie s-au desfăşurat patru activități cu genericul Eminescu printre noi  cu poveştile sale. Au fost selectate, pentru lecturare şi pentru a fi discutate, următoarele poveşti Făt Frumos din lacrimă, Frumoasa lumii, Borta vântului, Călin Nebunul. În călătoria imaginară a poveştilor a fost, ca de obicei prezenţi, ghidul/prezentatoarea noastră Cristina Voroneanu, voluntara bibliotecii împreună cu grupuri de copii (beneficiari ai bibliotecii).
 Poveştile eminesciene au profunde rădăcini folclorice, valorificând basmele populare cu personajele lor mitologice, sunt un mijloc de comunicare şi o bună metodă de instruire pentru a cultiva adevărurile fundamentale ale vieţii, sunt prima hrană spirituală a copilului care îl învaţă să judece. Toate poveştile au fost citite cu atenţie, fiecare având un scop concret care a fost propus spre atenţia cititorilor, fiind urmate de discuţii, jocuri pentru memorarea temei şi a concluziilor individuale. Ora poveştilor este importantă pentru copiii în  familiarizarea cu creaţia lui Mihai Eminescu, prin aprofundarea deprinderilor de lectură, dezvoltarea gândirii şi imaginaţiei creative, formarea abilităţilor de exprimare şi comunicare, cultivarea sentimentelor nobile şi a gustului estetic prin intermediul cuvântului artistic.
Creaţia lui Mihai Eminescu este actuală şi în prezent pentru toate vârstele, gen şi timp. Multe generaţii şi-au educat spiritul Patriotismului, şi-au cultivat dragostea faţă de cuvântul artistic, dragostea de natură etc. Filiala Ovidius va fi mereu la dispoziţia beneficiarilor dornici de ai cunoaşte opera şi în continuare.