joi, 14 noiembrie 2013

Adolescența un pas spre tinerețe

Ana GABOR,
bibliotecar, Filiala „Transilvania

Săptămâna Tineretului continuă la Biblioteca „Transilvania”. Astăzi membrii cei mai „mici” ai  Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, au venit să dezbată tema: „Problemele adolescenților și soluționarea lor”. „Actorii” acestei activități au fost elevii Liceului Teoretic „Gaudeamus”, clasele a VII-a lm și a VII-a r2, îndrumați de profesoarele Alexandra Tănase și Elena Orhei, iar din juriu au făcut parte elevii clasei a IX-a și a X-a.  
            Vârsta de 12-14 ani este numită adolescență sau preadolescență. În această perioadă copiii trec dintr-o stare în alta: de la inocență, la greşelile specifice adolescenței. Uneori i se zice „vârstă fragedă”, adică iresponsabilă, dar copilul, adolescentul, tânărul poate și el să răspundă de ceea ce se întâmplă cu el. Dezbaterea de azi și-a propus câteva probleme, ce apar în fața adolescenților, soluționarea lor și responsabilii de aceasta. Ceea ce s-a propus astăzi este o generalizare a problemelor văzute, simțite, trăite de către elevi. Aceste probleme au fost clasificate în câteva module: Lipsa comunicării; Dependența de internet; Suicidul; Absența îndelungată a părinților; Violența. Lipsa comunicării s-a conturat ca o problemă frecventă în prezent. Lumea este din ce în ce mai ocupată și nu mai are timp pentru sine, pentru cei apropiați. Părinţii muncesc mult pentru a asigura un nivel bun de trai și uită de comunicarea cu cei dragi. Elevii s-au arătat alarmați de această problemă și și-au propus soluții reale pentru a o rezolva. Ei au afirmat că vor fi cei care vor iniția comunicarea în familie, în clasă, în cercul de prieteni. La început a fost Cuvântul... dar secolul nostru e lipsit de cuvânt, în locul lui, venind telefonul, calculatorul. Despre aceasta s-a discutat în cadrul următorului modul Dependența de internet. Astăzi, aproape fiecare familie are calculator conectat la Internet. Astfel, se creează o dependență de internet, dacă părinții nu fixează niște limite. Copii au recunoscut că petrec uneori prea mult timp în fața calculatorului și s-au arătat îngrijorați de aceasta, dezbătând acest subiect. Unii au menţionat că internetul este un bun izvor de informații, ușor de găsit, care necesită doar tastarea unor butoane. Fără calculator este greu în secolul al XXI-lea. Cu toate acestea ei conştientizează că uneori e nevoie de un regim de utilizare sau parolă stabilită de către părinți.
          Una din cele mai grave probleme este suicidul. Interesați de acest subiect, elevii au adus numeroase cazuri de sinucidere, privind astfel, asupra cauzelor acestui fenomen. Ei afirmă că copiii, adolescenții sunt slabi de caracter, în unele situații, neavând un sprijin, procedează extremal. S-a ajuns la concluzia că, în ciuda tuturor problemelor, trebuie să prețuim viața. Ea ne este dată de la Dumnezeu, de aceea trebuie s-o iubim și să trăim fiecare clipă cu adevărat. Absența îndelungată a părinților s-a arătat a fi cauza a mai multe probleme, stări confuze ale adolescenților. Ei cred că această absență e cauzată de rutina cotidiană a părinților, care uită să-și întrebe copiii uneori „Cum a fost azi la școală?”, „Ce note ai luat?”, „Cum te simți”. Pe lângă aceasta, s-a discutat, nemijlocit, problema plecării părinților peste hotare, ceea ce duce la o absență de lungă durată. Mulți părinți pleacă, unii vin și se duc, alții se întorc, iar alții nu vin deloc. Mulți copii suferă din cauza lipsei unuia sau ambilor părinți, având toate cele necesare: haine, hrană, cărți, caiete, ei sunt lipsiți de afecțiune. Copiii au conchis că această problemă trebuie rezolvată de către stat, prin oferirea mai multor locuri de muncă părinților, ca aceștia să nu fie nevoiți să plece din țară.

        Un subiect destul de important a fost Violența. Elevii au vorbit despre două tipuri de violență: verbală și fizică. Ei s-au arătat împotriva a tot ce se numește violență, spunând că, în orice situație există o soluție relevantă. Fiecare copil greșește. Maturii, poate, ar trebui să privească cu umor unele gafe ale copiilor sau să le lase neobservate. Dacă este pedepsit de nenumăroate ori, acesta poate să creadă că nu mai este bun de nimic. Fiecare din aceste subiecte a fost discutat, dezbătut de toți participanții. Fiecare s-a afirmat prin propria viziune și chiar au adus exemple elocvente din presă, televiziune, cotidian. Ca să nu fie prea monotonă activitatea, în pauze elevii au recitat poezii scrise chiar de ei cu tema familiei, mamei, copilăriei, adolescenței. 
            În finalul activității elevii s-au arătat mulțumiți de faptul că fiecare și-a expus punctul de vedere cu argumente și exemple și că s-au propus  unele soluții pe cât se poate de realizabile.